fbpx

д-р Љубица Спасковска

Љубица Спасковска е доцент на Универзитетот во Ексетер (University of Exeter) во Велика Британија. Докторирала на истиот универзитет во 2014 година и магистрирала на Централно Европскиот Универзитет во Будимпешта, како и на регионалната програма за демократија и човекови права на Универзитетите во Болоња и Сараево. Таа е автор на научната монографија The Last Yugoslav Generation: the Rethinking of Youth Politics and Cultures in Late Socialism (Manchester University Press, 2017).

Историскиот ревизионизам: помеѓу менување и заборавање на минатото

д-р Љубица Спасковска

31.12.20

Љубица Спасковска Историјата е секогаш подложна на одреден степен на ревизионизам и неопходно е да се преиспитуваат и надградуваат наследените...

Сите нации се модерни конструкти

д-р Љубица Спасковска

01.08.19

ALB д-р Љубица Спасковска Нашите бугарски колеги генерално го отфрлаат конструктивистичкиот пристап од теориите на национализмот и го застапуваат...