fbpx

Edukimi mbi mjedisin është zgjidhja e vetme

Kiril Arsovski Përzho

Mjedisi

18.08.21

Прегледи

Kiril Arsovski Przho

Przo 400x500Ata vetëm po përkeqësohen dhe nuk ka asnjë dyshim për këtë fakt. Por tani, në këtë debat të sapo krijuar për vlerat, pyetja nuk është nëse duhet të bëjmë diçka, por çfarë duhet të bëjmë tani? Dhe ndoshta, vetëm ndoshta, edukimi mbi mjedisin është zgjidhja e vetme.

Ndërsa ditët kalojnë dhe ndërsa shumica prej nesh ulen me pizhama në zyrat tona që tani janë zhvendosur në shtëpitë tona, të mbyllura nga pandemia e dytë e këtij mijëvjeçari ende të ri, në qiellin tonë digjital ne vërejmë se një pjesë e madhe e botës po përballet me një realitet katastrofik dhe të ashpër i quajtur ndryshim klimatik dhe gjithçka që ka të bëjë me të. Duket se galopi i fortë popullor i lëvizjes mjedisore është ngadalësuar pak gjatë kësaj periudhe të pandemisë, por kjo nuk do të thotë që rezultatet e pritshme nga bota që po ndryshohet do të ndodhin me këtë ritëm. Natyra, ekosistemet dhe biodiversiteti po ndryshojnë. Ata vetëm po përkeqësohen dhe nuk ka asnjë dyshim për këtë fakt. Por tani, në këtë debat të sapo krijuar për vlerat, pyetja nuk është nëse duhet të bëjmë diçka, por çfarë duhet të bëjmë tani? Dhe ndoshta, vetëm ndoshta, edukimi mbi mjedisin është zgjidhja e vetme.

Ta shpëtojmë botën!

Speciet njerëzore, më saktësisht ne si specie shtazore, si popullsi dhe kulturë përballemi me sfidën absolute më të madhe në historinë tonë të shkruar ose gojore. Ne duhet të dalim me një plan për të shpëtuar botën tonë, planetin tonë. Në një kohë kur bota është e ndarë në çdo mënyrë të mundshme si një copë tokë e plasaritur, ne njerëzit duhet të shpëtojmë të mirën e përbashkët. Unë mendoj se përgjigja për këtë pyetje është përcaktuar shumë kohë më parë.

Pothuajse 30 vjet më parë, në vitin 1992, në një natë të nxehtë pranvere të muajit prill, komediani gjenial amerikan George Carlin (Xhorxh Karlin), në shfaqjen e tij historike George Carlin: Jamming (Xheming) në Nju Jork (1992), kishte thënë: "Ne ende nuk dimë si të kujdesemi për veten tonë! Ne nuk kemi mësuar se si të kujdesemi për njëri -tjetrin dhe tani do të shpëtojmë planetin?!" - Dhe kam frikë se kjo, për fat të keq, është një e vërtetë e madhe. Ndërsa lundrojmë në dekadën e tretë të shekullit njëzet e një, ne ngadalë po kuptojmë se nuk kemi mjetet për të filluar të mendojmë për mënyrat se si mund ta zgjidhim këtë çështje të rëndësishme.

Në fund të pranverës së kaluar, udhëheqësit botërorë nga vendet e G7 u takuan në bregdetin me diell dhe të ngrohtë të Cornwall (Kornvoll), ku, përveç situatës aktuale epidemiologjike, ata diskutuan edhe për ndryshimet klimatike - me Mbretërinë e Bashkuar që ishte udhëheqësi që duket se do të tërheqë gjërat drejt një të ardhmeje më të qëndrueshme. Takimi përfundoi me pajtimin e vendeve të G7 për të rritur aktivitetet në lidhje me ndryshimet klimatike dhe duke përsëritur angazhimin e tyre për të siguruar 100 miliardë dollarë në vit për të ndihmuar vendet e varfra në uljen e emetimeve.

Për shumë njerëz, takime të tilla nuk janë asgjë më shumë se një koktej në një nivel të lartë, por kjo ishte një nxitje në drejtimin e duhur, ndërsa në të njëjtën kohë ne jemi të vetëdijshëm se çështjet mjedisore janë Goliati i problemeve të këtij brezi - ato janë shumë komplekse , të shtrenjta dhe afatgjata. Edhe pse ideja e zgjidhjes së problemeve është diçka që "rrotullohet" dhe zhvillohet gjatë dekadave të fundit, duket se do të na duhet akoma të fillojmë nga e para! Deri më tani ne kemi provuar shumë opsione, metoda dhe qasje, por ndoshta duhet të provojmë më të vjetrën prej tyre: arsimin. Para se të fillojmë zhvillimin e planeve të ndërgjegjësimit, ne duhet të punojmë në arsim. Në edukimin mjedisor.

Ekoloskata edukacija e edinstvenoto resenieBurimi: pixabay.com

Së pari edukim, pastaj ndërgjegjësim

Është e zakonshme të përdoren termat edukim mjedisor dhe vetëdije mjedisore si sinonime. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me semantikën, por bëhet fjalë për një pjesë krejtësisht të ndryshme të diskursit në shoqërinë tonë. Ka shumë përkufizime të drejtpërdrejta dhe të thjeshta se çfarë është edukimi mjedisor. Ne mund ta përcaktojmë atë si një proces arsimor në të cilin njerëzit mësojnë për çështjet e natyrës dhe mjedisit. Është shumë e thjeshtë. Por kur bëhet fjalë për ndërgjegjësimin mjedisor - për të mund të themi se paraqet kuptimin e vlerës së mjedisit në tërësi.

Për kultura të ndryshme në mbarë botën kjo mund të nënkuptojë shumë gjëra të ndryshme. Të dish diçka dhe të jesh i vetëdijshëm për diçka janë dy gjëra të ndryshme të historive të ndryshme. Për të qenë të vetëdijshëm për diçka, duhet të mësojmë për të. Për këto arsye, arsimi/edukimi duhet të jetë në vend të parë, shumë përpara se të diskutojmë për vetëdijen. Edukimi/arsimi në kuptimin e vërtetë të fjalës - një metodë me të cilën ne mësojmë për natyrën, biosferën, kafshët dhe bimët ... dhe për ne. Nevojat për vetëdijen mjedisore, për arsimin/edukimin dhe ndërgjegjësimin mjedisor janë të fshehura në parimet e vjetra të historisë natyrore. Le të mos harrojmë se ku filloi gjithçka.

Le të fillojmë me mësimin

Edukimi mjedisor ka ndryshuar vendin dhe pozicionin e tij në dekadat e fundit - nga aktiviteti shtesë, sporadik dhe i fundjavës, në mundësinë e fundit për të bërë një ndryshim. Sot, edukimi mjedisor është një nevojë për të mësuar të rinjtë dhe fëmijët për të ardhmen, mjedisin, rrethinën dhe komunitetin e tyre, si dhe për problemet me të cilat përballet rajoni i tyre. Ne jemi dëshmitarë të shkatërrimit të ekosistemeve, menaxhimit të paqëndrueshëm të burimeve natyrore, ndotjes dhe rënies së specieve, kështu që është më se e qartë se arsimi është arma më e fortë në arsenalin tonë mjedisor për të parandaluar atë që po na ndodh tani.

Edukimit mjedisor duhet t'i jepet përparësi në programet arsimore, si dhe jashtë shkollave, në sa më shumë mënyra të jetë e mundur. Duke qenë jashtë, përmes ecjes, ngjitjes në mal dhe vëzhgimit, fëmijët mund të mësojnë për rëndësinë e ekosistemeve, sesi ne të gjithë jemi të ndërlidhur edhe me vlerat e shërbimeve të ekosistemit. Në epokën e rrjeteve sociale, shumë lëvizje, organizata dhe nisma mbështeten dhe bazohen në komunikimin modern.

Komunikimi shkencor është një sistem i saktë që paraqet qendrën e kanaleve të informacionit që kontribuojnë për të mirën e përbashkët. Qëllimi i komunikimit shkencor që të mbrojë mjedisin nuk mund të arrihet vetëm përmes postimeve në rrjetet sociale. Ne duhet të ndërtojmë një sistem arsimor gjithëpërfshirës që më pas mund të azhurnohet me kalimin e kohës kur të ndodhin gjëra dhe ngjarje të reja. Shëtitjet në natyrë, vizitat në muze, shëtitjet arsimore në fshat ose vizita në ferma, klasa të hapura në kopshte dhe parqe botanike janë vetëm disa nga metodat që mund të përdorim. Së fundi, ne mund të përdorim çdo gjë, për aq kohë sa është e përshtatshme për moshën, prejardhjen, kulturën dhe zakonet lokale të fëmijëve.

Kemi shumë punë për të bërë

Çfarë vjen pas samitit të vendeve G7, edukimi aktual pandemik dhe mjedisor? Çdo samit i G7 organizohet në mënyrë që të përgatitet për ditët në vazhdim, për të ardhmen. Një vend ku të gjithë ne, në mënyrë idilike, mund të jemi bashkë dhe të kemi një pozicion të përbashkët. Pikëpamja më e zakonshme e kësaj dekade është, dhe do të jetë, gjendja me mjedisin jetësor dhe rreziqet që vijnë nga ndryshimet klimatike. Ndërsa qëndrojmë nëpër shtëpitë tona, shumica prej nesh, veçanërisht ata në hemisferën perëndimore, ngadalë filluan të kuptojnë vlerën e shëtitjes, notit në një liqen të pastër ose thjesht një shëtitje në parkun më të afërt ndërsa thithin ajër të pastër.

Në atë kuptim, nëse duam të kemi një të ardhme më të mirë në të cilën të gjithë mund të admirojmë dhe shijojmë bukuritë e këtij planeti së bashku, është e nevojshme që fillimisht të fillojmë të edukojmë brezin e ardhshëm për të, ndërsa në të njëjtën kohë të bëjmë çmos për t’i bërë gjërat rregullojini ato tani dhe sa më shumë që të jetë e mundur.

 
Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni
Shënim: Pikëpamjet dhe opinionet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Kiril Arsovski Përzho

Kiril Arsovski Përzho është ekolog dhe profesor i biologjisë, kryeredaktor i platformës edukative në internet DOMA (doma.edu.mk) të Institutit për Studime të Komunikimit. Ai është krijuesi dhe autori i serisë së dokumentarëve edukativë mbi ekologjinë "Doma". Fusha e tij e interesit dhe kërkimit është komunikimi i shkencës, ekologjisë dhe mbrojtjes së mjedisit. Shkruan analiza të çështjeve mjedisore kombëtare dhe rajonale dhe shpesh mban ligjërata në fushën e mbrojtjes së mjedisit. Ish kryetar i Shoqatës Kërkimore të Studentëve Biologë (IDSB), anëtar i Shoqatës Mbretërore Entomologjike dhe Shoqatës Ndërkombëtare të Bihejvioristëve.