fbpx

Tabula rasa apo tabula scripta: rasti i Shkupit

Minas Bakalçev

Mjedisi

23.06.21

Прегледи

Minas Bakalçev

Minas Bakalcev 400x500Lakmia për të maksimizuar sipërfaqen për ndërtim ka kapërcyer "vijën e kuqe". Qyteti ngadalë po e pret degën në të cilën është ulur.

Padyshim, qytetet janë kompozime komplekse dhe kontradiktore, si në aspektet e ndryshme hapësinore, ashtu edhe në episodet e ndryshme kohore nëpër të cilët kalojnë. Ne mund të pajtohemi se kompleksiteti është karakteristikë imanente e fenomeneve urbane. Por jo gjithmonë është rezultat i procedurave të vazhdueshme në gjenerimin e qytetit, ka edhe kohëra të tilla kur ka përmbysje në lidhje me rendin ekzistues urban. Veprimet bashkëkohore me idenë për t'i dhënë fund historisë dhe "çlirimit nga varësitë e lashta". Kjo ndërprerje apo fund historie shprehu në mënyrë të qartë projektet e diskutueshme dhe manifestive të Le Corbusier.

Projektet e Parisit të viteve 1920 treguan transformimin rrënjësor të qytetit, siç është fshirja e strukturës ekzistuese urbane dhe futja e një sintakse të re hapësinore. Kështu që ideja e një tabula rasa, si një hapësirë ​​boshe ose shfuqizim retrograd i ekzistueses, si një lloj niveli 0 - në të cilin mund të shkruhet e reja, u përfshi në ideologjinë e vizioneve moderne të qytetit të ri. Por ndërprerjet me historinë e deritanishme të qytetit, „karakteri shkatërrues“ i ekzistueses, nuk janë thjesht një trashëgimi e modernes. Krijimi i shteteve të reja kombëtare në Ballkan u pasua nga një valë e rikrijimit të metropoleve të reja ballkanike përmes procedurave të deotomanizimit dhe në drejtim të perëndimit. Unë do të thoja, Shkupi u rrit nga horizonti i modeleve të ndërprera urbane të skenarëve të ndryshëm të modernizimit, nga gjysma e parë dhe e dytë e shekullit të XX. Dhe pikërisht kur pas periudhës socialiste u hapën shpresat për një praktikë tjetër të qytetit, jo si një përjashtim i sekuencave hapësinore të kundërta, por si një mundësi për bashkëjetesën e tyre, si një arkipelag urban i diversitetit, arkitektura e qytetit përsëri e gjeti veten në një krizë të thellë të vizioneve skajshmërisht asgjësuese.

Episodet e fundit të qytetit na tregojnë praktikën e anulimit të së parës si një estetikë e re e tabula rasa. Nëpërmjet tre rasteve do të përpiqemi të rishikojmë "ideologjinë" e re të qytetit.

Panairi

Çfarë ndodhi me panairin e Shkupit? Ai u zhduk në kapacitetin monumental të qendrës së re tregtare. Në dendësinë e madhe të projektit grandioz të „East Gate“ nuk kishte vend për asgjë më parë, madje as për Panairin e Qytetit. Kompozimi i Panairit të Qytetit përbëhej nga një vertikale, hoteli dhe horizontale, shpërndarja lineare e sallave të panairit me çati piramidale të ndara në mënyrë tipike. Panairi daton që nga periudha heroike e rindërtimit të qytetit pas tërmetit, vepër e arkitektëve Blagoja Micevski, Slavko Guriç, Dimitar Dimitrov dhe Zhivko Gelevski (1970-1972). Me këtë program, qyteti hyri në metropolet moderne të Evropës dhe mori një impuls të ri të një qyteti në rritje, në rrjetin e qendrave të lidhura dhe konkurruese në rajon. Panairi u promovua si selia e Olimpiadës së 20-të të Shahut në vitin 1972, paraqitja e tij në skenë hapi një kornizë të re të ngjarjeve të qytetit, por edhe ngjarjeve rajonale dhe ndërkombëtare. Ne nuk duhet t'i kthehemi rëndësisë së panaireve për qytetet. Ashtu si amfiteatrot në Botën e Vjetër, jo vetëm funksionalisht por gjithashtu simbolikisht shënonin statusin e qytetit, ashtu edhe panairet shënonin rrjedhën e ideve, njerëzve dhe mallrave në botën bashkëkohore.

A mundej ndryshe? Sigurisht që mundej.

Po sikur përbërja unike e panairit të mbijetonte në dialog me programin e ri, i cili mund të jepte një kontekst të ri dhe një interpretim të ri të ekzistueses. Atëherë do të fitonim një përbërje të re paradigmatike të bashkëjetesës së interesit privat dhe atij publik. Substanca arkitektonike e panairit mund të qëndronte në dialog me programin e ri vetëm me kusht që e reja të kishte një qëndrim të zgjuar ndaj ekszistueses dhe të minimizohej skenari ekstrem për fitim/profit. Si ta kuptojmë këtë shkatërrim? Mund ta kuptojmë nga linja e pragmatizmit radikal, lakmisë për zonën maksimale të ndërtuar, si një apologji ndaj shoqërisë së konsumit. Por ka sigurisht diçka më tepër prapa konsumizmit vulgar. Nëse kjo nuk mund të shihet sot, nuk do të thotë se nuk ka asnjë ideologji shkatërruese të tabula rasa në krahasim me ndonjë formë ekzistuese civile.

Bulevardi

Rasti i Bulevardit Jugor dhe zona e stacionit të vjetër hekurudhor/Muzeut të Qytetit të Shkupit, në një mënyrë dramatike na çon të përballemi me kuptimin themelor të funksionit të qytetit. Korridori i Bulevardit Jugor ishte futur në planin e rindërtimit pas tërmetit të Shkupit. Në fakt, ky është parakushti themelor për shtrirjen gjatësore të Shkupit në drejtimin lindje-perëndim. Transformimi i Shkupit nga një qytet radiocentrik në një qytet linear, në gjatësi prej 20 km, është i mundur vetëm me ekzistencën e dy traseve paralele në jug dhe në veri të qytetit, midis të cilave qyteti mund të zhvillohej. Pushtimi i pjesshëm i trasesë në zonën e stacionit të vjetër hekurudhor, me një sërë objektesh dhe premtimi se mund të kryhet nën tokë është në fakt një lojë e paligjshme me supozimet vitale të qytetit, dhe ngadalë por sigurt një kthim i Shkupit në një gjendje para-moderne të re.

Tabula rasa ili tabula skripta slucajot na SkopjeBurimi: vrabotuvanje.com.mk

Seria e ndërhyrjeve të pjesshme, zgjerimi i rrugëve ekzistuese në qytet janë një zëvendësim ironik për trasenë e Bulevardit Jugor. Për më tepër, premtimet e zonave për këmbësorë humbin bazën e tyre reale me heqjen ose shtyrjen e idesë për Bulevardit Jugor. Është sikur qyteti që pret degën në të cilën ai qëndron. Përsëri, lakmia për të maksimizuar zonën për ndërtim ka kapërcyer "vijën e kuqe" të supozimit themelor të qytetit. "Arkitektura" mbizotëroi mbi infrastrukturën? 

A mundej ndryshe?

Po sikur të mos rrezikohej traseja e Bulevardit Jugor dhe në vend të një linje akumulimi për një zonë të re ndërtimi, ajo të bëhej një gjenerator i një topografie të re të hapësirës publike, një linje urbane me transformime të përkohshme, platforma publike midis dy anëve dhe një ndërtimi i mundshëm anësor. Kishte hapësirë ​​të mjaftueshme edhe për trasenë e Bulevardit Jugor, në nivel ose nën nivel, edhe për ndërtesat e reja dhe urat e herëpashershme të këmbësorëve, vetëm nëse do të ishim më modest dhe të respektonim prioritetet e ideve të mëparshme, dhe të ishim të vetëdijshëm për tërësinë e sistemit të qytetit. 

Maalo

Rasti i asaj që shpesh quhet „parkingu përballë hotelit Holiday Inn“, na konfronton edhe një herë me pasionin dhe padurimin e fillimeve të reja. Ai vend është shkruar në historinë moderne të qytetit dhe transformimeve të tij progresive. Me planin e rindërtimit të pasluftës, por mbi të gjitha me projektin e zonës qendrore të rindërtimit pas tërmetit të qytetit, ai vend merr një pozitë përfaqësuese dominuese, së pari si qytet, qendër rrethi dhe më vonë qendër republikane. Këtu është fotografia përfaqësuese e qytetit. Sidomos në konceptin e Kenzo Tange dhe ekipit të tij, ky vend u bë një lloj "nyje" që lidhte drejtimet e shtrirjes së qytetit lindje-perëndim, por gjithashtu lidhte brigjet e majta dhe të djathta të lumit Vardar. Новите времиња искажуваат нови визии за градот. Kohët e reja shprehin vizione të reja për qytetin. Ajo që dikur ishte një imazh përfaqësues shoqëror përmes institucioneve kombëtare dhe Qendrës Republikane, në shekullin XXI u bë një imazh i lakmuar i një Distrikt biznesi, me arkitekturën "glam" të rrokaqiejve si një premtim i ri vizual për qytetin modern global dhe/ose praktikën jokritike të кklonimit të peizazhit global mono-kulturor.

Por ai vend "parkingu përballë hotelit Holiday Inn" nuk është vetëm një vend i parashikimeve të dëshiruara të qytetit të ri. Pas pasionit për të renë, gjenden edhe situatat e përditshme, fragmente të qytetit të dikurshëm. Sot, fragmentet e Novo Maalo ende ekzistojnë, të margjinalizuara, të padashura nga askush, madje as nga banorët e mbetur, por me një gjurmë autentike të jetës së qytetit. Dhe pikërisht ato pjesë të mbetura nuk janë vetëm një krizë e qytetit dhe hapësirave boshe, por e vërteta rreth tij dhe mundësia autentike për qytetin. Nëse lëmë për një moment imponimin e pikturave të reja dhe hiper-realitetin e së ardhmes së tjetërsuar dhe artificiale të qytetit dhe hyjmë në ato pak rrugë ekzistuese, midis "shtëpive të vogla" të mbetura, do të ndiejmë fisnikërinë e vërtetë të qytetit: arkitektura e dikurshme e qytetit, kalldrëmi i mbetur, shatërvani i lagjes, oborret e vegjël, humanizmi i vërtetë. A duhet të fshihet gjithçka me të vërtetë? "Shiko mami, ky është një fshat!" do t'i thoshte një fëmijë nënës së tij me admirim të fshehtë dhe njohje instiktive të mjedisit, duke kaluar nëpër Novo Maalo

Tabula rasa ili tabula skripta slucajot na Skopje 2Burimi: „Novo Maalo“ e Re: Marija Metrova (2020), punim magjistrature, Universiteti Sh. Qirili dhe Metodi

Po, mund edhe ndryshe

Përmes punës së një sërë projektesh arkitektonike në Fakultetin e Arkitekturës, Universiteti “Sh. Qirili dhe Metodi" në Shkup, një seri arkitektësh të rinj të talentuar treguan pikërisht këtë. Po sikur të merren parasysh gjurmët e qytetit të dikurshëm, të cilat mund të rindërtohen, riinterpretohen dhe lidhen me ndërhyrjet e reja. Atëherë mund të kemi fragmentin e fshatit urban, mund të kemi shtrirje vertikale dhe një park urban që mbin nga toka, vetëm nëse dimë dhe kemi vullnet që t'i lexojmë, interpretojmë dhe marrim parasysh regjistrimet e vjetra. Vetëm nëse nga ideologjia tabula rasa pranojmë realitetin dhe potencialin e "pllakës së shkruar", respektivisht tabula scripta.

 

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni
Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Minas Bakalçev

Minas Bakalçev është arkitekt dhe profesor në Fakultetin e Arkitekturës në Universitetin "Shën. Cirili dhe Metodij” në Shkup. Ai përfundoi studimet master në Universitetin e Beogradit në vitin 1991, dhe doktoratën në Universitetin “Shën Cirili dhe Metodij” në Shkup në vitin 2004. Ka qenë pjesëmarrës dhe bashkë-kurator i Pavijonit Kombëtar të Maqedonisë në Bienalen e Venecias për të cilën ai fitoi morënjnohje të veçantë për projektin "Qyteti i botëve të mundshme" për vitin 2008.