fbpx

Çfarë na pret në vitin 2024 në fushën e inteligjencës artificiale?

Branko Përlja

Politika

26.01.24

Прегледи

Fusha e Inteligjencës së Përgjithshme Artificiale (AGI) është duke u përshpejtuar. Megjithatë, dilema etike dhe ligjore dalin në pah ndërsa ndikimi i inteligjencës artificiale rritet.

Ndërsa hyjmë në vitin 2024, inteligjenca artificiale (AI) vazhdon evolucionin e saj të shpejtë, duke sjellë zhvillime dhe sfida emocionuese, nga AI gjeneruese dhe aplikimet e saj në gjenerimin e videove, muzikës dhe zërit, deri te rritja e përdorimit të përmbajtjes së krijuar në politikë dhe media.

Në fushën e modeleve gjuhësore në vitin 2024, gjigantët e mëdhenj (si Google dhe OpenAI) pritet të vazhdojnë të zhvillojnë modele inteligjente artificiale më të zgjuara, më miqësore për përdoruesit, me aftësinë për të krijuar chatbot-et tuaja të personalizuara pa aftësi kodimi. Kjo ka ndodhur tashmë me GPT store. Inteligjenca artificiale do të jetë e aksesueshme dhe e dobishme për publikun e gjerë. Multimodaliteti do të ketë përparësi, si në rastin e Gemini. Por do të vazhdojnë të zhvillohen edhe modele të pavarura si LLaMA, Pythia, Falcon dhe të tjerë.

Vala e dytë e inteligjencës artificiale gjeneruese do të përqendrohet në gjenerimin e videove. Runway dhe PikaLabs kryesojnë rrugën, por nuk janë mbrapa as aplikacionet e tjera. Vështirësitë kryesore janë në konsistencën e personazheve dhe stileve që pritet të kapërcehen dhe videot që do të krijohen së shpejti janë të padallueshme nga ato reale. Studiot e mëdha filmike po përdorin tashmë AI gjeneruese. Duhet përmendur gjithashtu këtu se gjenerimi i muzikës dhe zërit tashmë janë në dispozicion. Do të shfaqen mjete/vegla për të ndihmuar projektuesit me një proces më të thjeshtë, më të shpejtë dhe më efikas të krijimit të prototipeve dhe materialeve komplekse.

Deepfakes do të jetë një sfidë e madhe në zgjedhjet amerikane të vitit 2024. Politikanët tashmë janë duke përdorur përmbajtje të krijuar nga AI për të sulmuar kundërshtarët. Lajmet e rreme janë në rritje dhe dallimi mes tyre dhe reales po bëhet më i vështirë. Tashmë është e mundur të krijohen faqe të tëra funksionale me lajme aktuale duke përdorur inteligjencën artificiale. Gjithashtu parashikohet që viti 2024 do të jetë viti i influencuesve të inteligjencës artificiale.

Ndërmarrjet pritet të përqendrohen në zhvillimin e modeleve gjeneruese të inteligjencës artificiale që janë të përshtatura për industri specifike dhe kërkesa të përdoruesve. Kjo buron nga nevoja për modele më të specializuara dhe efikase që mund t'i përgjigjen sfidave dhe nuancave unike të sektorëve të ndryshëm, si shëndetësia, financat, drejtësia, etj.

AI në Internetin e robotëve dhe AGI (Artificial General Intelligence)

CES 2024 (Consumer Electronics Show) nga data 9-12 janar, u prezantuan aplikacionet më të fundit të AI. Jo vetëm në kompjuterë, telefonë dhe makina, gjë që nuk është asgjë e re, por është bërë e qartë se së shpejti nuk do të ketë një artikull konsumi që nuk ka një lloj inteligjence artificiale në të. Nga jastëkët, dyshekët, frigoriferët, lavatriçet dhe tharëset e rrobave, grilat dhe pajisjet e përgatitjes së ushqimit, teleskopët, stetoskopët, rulët dhe shumë të tjera!

Do të shfaqen robotë për qëllime të përgjithshme të aftë për të kryer një gamë më të gjerë detyrash. Gjatë viteve të fundit, ne kemi punuar shumë për të kapërcyer Paradoksin e Moravec-it (ajo që është e lehtë për ne është e vështirë për AI/robotët dhe anasjelltas) dhe më në fund kemi hyrë në një epokë të re. Robotët humanoidë janë në horizont!

Arkitekturat e reja të rrjeteve nervore si Mamba dhe AI ​​neurosimbolike tashmë po përmirësojnë aftësitë njohëse të AI, duke i afruar potencialisht arritjes së Inteligjencës së Përgjithshme Artificiale (AGI). Mund të jetë ende herët, por sigurisht që duhet menduar për përafrimin me vlerat njerëzore! A e thotë Mark Zuckerberg gjithashtu?

[caption id="attachment_20230" align="aligncenter" width="1192"]2024 - што не очекува во полето на вештачката интелигенција Burimi: pixabay.com[/caption]

Pengesa më e madhe për demokratizimin është kostoja e trajnimit të modeleve të AI, si dhe rreziku i shkeljeve të privatësisë. Kostot tashmë janë duke u ulur (siç tregohet nga LLaMA), por siguria është një pyetje e hapur. Viti 2024, kundrejt parashikimeve të përgjithësimit dhe konvergjencës me AGI, mund të jetë viti i modeleve të vogla bazë. Këto modele të specializuara, të ndërtuara për qëllime të AI mund të zënë vendin qendror.

Aplikimi i inteligjencës artificiale në shëndetësi, arsim dhe shkencë

Inteligjenca artificiale gjeneruese do të luajë një rol të rëndësishëm në kujdesin shëndetësor duke krijuar plane trajtimi të personalizuara, diagnostikim më të mirë dhe kujdes ndaj pacientit. AI tashmë ka zbuluar një klasë të re antibiotikësh kundër baktereve rezistente. Pajisjet dhe aplikacionet e reja do të shfaqen për vendimmarrje më të mirë klinike, dokumentacion dhe kujdes shëndetësor – kjo është veçanërisht e rëndësishme për vendet më pak të zhvilluara si ky i yni, ku ka gjithnjë e më pak profesionistë.

Inteligjenca artificiale do t'i ndihmojë mësuesit të gjenerojnë shënime, raporte, plane mësimore dhe përvoja të personalizuara mësimore, por gjithashtu do t'i ndihmojë nxënësit/studentët të zotërojnë më lehtë materialet. Kjo është sërish e rëndësishme për Maqedoninë, ku arsimi është në nivel shumë të ulët.

Inteligjenca artificiale tashmë është dëshmuar se është kyçe në kërkimin shkencor. Një shembull i kësaj është aftësia për të revolucionarizuar biologjinë duke parashikuar me saktësi sekuencat e proteinave ose duke zbuluar barna të reja, siç ilustrohet nga substanca të tilla si INS018_055 dhe abaucin. Më shumë zbulime të tilla dhe më të mëdha priten në të ardhmen.

E ardhmja e punës me inteligjencë artificiale

AI do të optimizojë proceset e softuerit, do të përmirësojë mbledhjen e të dhënave, do të lehtësojë komunikimin midis analistëve dhe klientëve dhe do të thjeshtojë krijimin e pjesëve të kodit në gjuhë të ndryshme, duke rritur produktivitetin e zhvilluesve dhe cilësinë e softuerit.

Profesionistët e aftë në mësimin e makinerive do të jenë thelbësorë për vendosjen, monitorimin dhe mirëmbajtjen e sistemeve. Por nga ana tjetër, ndërsa mënyra se si zhvillohet teknologjia nënkupton një gjuhë më të natyrshme, mund të ketë një nevojë në rritje për njerëz krijues që dinë të bëjnë pyetjet e duhura dhe të drejtojnë sistemet e AI në drejtimin e duhur.

Një numër i madh vendesh pune do të zëvendësohen nga AI, por do të krijohen edhe të reja. Ky është një ndryshim që ndodh me çdo shfaqje dhe adoptim në masë të teknologjive të reja.

Parashikohet që në vitin 2024, AI do të jetë një “shofer pasagjerësh” e vendeve të punës. Në jetën e përditshme, gjithnjë e më shumë mjete do të jenë të disponueshme në gjithnjë e më shumë pajisje, duke ndikuar si në aspektet personale ashtu edhe në ato profesionale të jetës së përditshme.

Ligjet, Krimi dhe Etika

Miratimi i shpejtë i inteligjencës artificiale për produktivitet mund të çojë në dobësi të sigurisë dhe sulme të mundshme kibernetike. Projektet me burim të hapur përballen me sfida sigurie (p.sh. GPT e OpenAI). Pikat e verbëra në përdorimin e inteligjencës artificiale krijojnë rreziqe të korporatës.

Do të ketë më shumë ligje në lidhje me përdorimin e AI në sektorë të ndryshëm dhe zhvillimin e standardeve dhe udhëzimeve për përdorim etik dhe sigurimin e privatësisë në përpunimin e informacionit personal. Në vitin 2024 priten masa rregullatore, por jo për të ndalur inovacionin dhe zhvillimin teknologjik. Kjo nuk do të jetë një detyrë e lehtë dhe ligjvënësit do të përballen me shumë pengesa.

Priten më shumë paraqitje për patentat dhe të drejtat e autorit dhe më shumë mosmarrëveshje për pronësinë intelektuale. Tashmë, disa autorë dhe artistë stilet e të cilëve u kopjuan ose programerët dhe kompanitë e bazës së të dhënave të imazheve kanë ngritur padi kundër Midjourney dhe Dall-e. Padia e New York Times kundër OpenAI dhe Microsoft për vjedhjen e miliona faqeve të përmbajtjes së tyre ka ngritur pluhur në opinion.

Por këtu lind një dilemë. Inteligjenca artificiale (si çdo teknologji e re) ka të bëjë me progresin. A do të hiqnit dorë nga përparimi juaj nëse dikush ju padit dhe ju do të kishit pushtet dhe ndikim? Natyrisht jo. Përveç nëse (si pjesë e botës "perëndimore") dëshironi që Kina t'ju kapërcejë në luftën për dominim global!

Edhe pse është e pamundur të numërohen dhe parashikohen të gjitha fushat në të cilat inteligjenca artificiale do të ketë ndikim në vitin 2024, e ardhmja premton potencial të madh dhe transformim në sektorë të ndryshëm. Nga kujdesi shëndetësor te arsimi, shkenca dhe e ardhmja e punës, AI do të revolucionarizojë mënyrën se si jetojmë dhe punojmë.

Megjithatë, mes këtij progresi të shpejtë, sfidat që lidhen me etikën, privatësinë dhe sigurinë duhet të adresohen. Zhvillimi i AGI dhe përafrimi i tij me vlerat njerëzore do të mbetet një shqetësim kyç. Ndërsa AI bëhet një pjesë integrale e jetës sonë të përditshme, është thelbësore që ne të jemi të zgjuar dhe të përdorim gjërat e mira në një mënyrë të përgjegjshme dhe krijuese.

Branko Përlja

Branko Përlja është anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë (SHKM) dhe Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM). Ai u diplomua në Fakultetin e Artit dhe Dizajnit në Universitetin Evropian. Ai ka botuar më shumë se 15 vepra si shkrimtar, dhe shkruan me pseudonimin Bert Stein. Ai është themeluesi i portalit arno.mk, si dhe grupet "Jepi, mos hidh" dhe "Mos hidh, mos ndot", përmes të cilit ai punon për të rritur ndërgjegjësimin për riciklimin, ripërdorimin dhe zvogëlimin e përdorimit në mënyrë që të ruhet mjedisi.