Branko Përlja

Branko Përlja është anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë (SHKM) dhe Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM). Ai u diplomua në Fakultetin e Artit dhe Dizajnit në Universitetin Evropian. Ai ka botuar më shumë se 15 vepra si shkrimtar, dhe shkruan me pseudonimin Bert Stein. Ai është themeluesi i portalit arno.mk, si dhe grupet "Jepi, mos hidh" dhe "Mos hidh, mos ndot", përmes të cilit ai punon për të rritur ndërgjegjësimin për riciklimin, ripërdorimin dhe zvogëlimin e përdorimit në mënyrë që të ruhet mjedisi.

Si duket jeta e një mësuesi në Maqedoni?

Branko Përlja

20.04.22

Duke marrë parasysh se në opinion qarkullojnë zëra të ndryshëm për grevën e mësuesve, publikohen tekste degraduese dhe publiku përgjithësisht ka një qëndrim negativ ndaj mësuesve, andaj duhet sqaruar se cilat janë përgjegjësitë e mësuesve dhe...

Arsimi në botë po transformohet, kurse te ne ka frikë nga ndryshimet

Branko Përlja

21.02.22

Ne duhet të kuptojmë se bota po ndryshon dhe se natyrisht që mund t'i shpërfillim ato ndryshime, por kjo nuk do të na sjellë breza fëmijësh që do të çojnë përpara shoqërinë, por breza nëpunësish të dëgjueshëm që janë mësuar të marrin njohuri...

Arsimi në botë po transformohet, kurse te ne ka frikë nga ndryshimet

Branko Përlja

21.02.22

Ne duhet të kuptojmë se bota po ndryshon dhe se natyrisht që mund t'i shpërfillim ato ndryshime, por kjo nuk do të na sjellë breza fëmijësh që do të çojnë përpara shoqërinë, por breza nëpunësish të dëgjueshëm që janë mësuar të marrin njohuri...

Të bashkuar për zgjidhjen e problemeve mjedisore

Branko Përlja

26.11.21

Branko Prlja Rritjen e çmimeve të të gjitha burimeve të energjisë, nuk çon në një përfundim të vetëm – burimet e rinovueshme të energjisë, së bashku me investimin në vetëqëndrueshmërinë dhe ekonominë e dhurimit tani janë më të rëndësishme...

Video-lojërat si një kurë për shëndetin optimal mendor gjatë kohës së pandemisë

Branko Përlja

25.10.21

Branko Prlja Kjo është arsyeja pse ne duhet të përqafojmë teknologjinë, në vend që të kemi frikë prej saj, kurse lojërat janë pjesë e atij procesi. Natyrisht, kur bëhet fjalë për të rinjtë, kërkohet monitorim i kujdesshëm, organizim i kohës, ndarje...

Nxënës „të rangut të dytë“: Mësimi online me pasoja offline

Branko Përlja

20.09.21

Branko Prlja Kur bëhet fjalë për mësimdhënien e kombinuar, pavarësisht se sa i ndërlikuar është ai “ekuacion”, fëmijët që mësojnë online nuk duhet të harrohen. Ata janë të izoluar nga miqtë dhe shoqëria dhe kanë nevojë për ndihmën e...

Fëmijët nuk duhet të jenë minj eksperimentalë të sistemit arsimor

Branko Përlja

27.01.21

Branko Prlja Ministria e Arsimit dhe Shkencës po paralajmëron reforma në sistemin arsimor. Sigurisht, reformat i presim me padurim, por në drejtim të ndryshimeve themelore, e jo vendimeve të nxituara, kopjimit të ideve të huaja dhe nxjerrjes së tyre nga...

Problemin e ndotjes e vendosim në vendin e fundit dhe lidhur me ndotjen jemi në vendin e parë!

Branko Përlja

07.12.20

Branko Përlja Ndotja në vendin tonë është alarmante, vendi ka një strategji, por ndërsa presim rezultatet e kësaj strategjie, çfarë mund të bëjmë ne si qytetarë për të përmirësuar situatën? Në ditët e sotme përballemi me shumë probleme. Pandemia,...

Maskat nuk janë armiku juaj!

Branko Përlja

21.10.20

Branko Prlja Në këtë botë ka vend të mjaftueshëm edhe për doktorë edhe për antivakserё, edhe për shkencëtarё edhe për inxhinjer, gjithashtu edhe për njerëz me mendime tё ndryshme, si dhe pёr dhe ato që janë kundër maskave,për artist dhe për...

Problemet e mësimdhënies së kombinuar janë të shumta dhe shumica prej tyre janë të pazgjidhshme!

Branko Përlja

09.09.20

Branko Prlja Po, e respektoj arsimin dhe dua që fëmijët e mi të shkojnë në shkollë, por me çfarë kosto!? Muajt e fundit, në media janë bërë debate të shumta se si duhet të fillojë mësimi në vitin e ri shkollor. Prania fizike në shkolla shoqërohet me...