fbpx

Arsimi në botë po transformohet, kurse te ne ka frikë nga ndryshimet

Branko Përlja

Arsimi

21.02.22

Прегледи

Ne duhet të kuptojmë se bota po ndryshon dhe se natyrisht që mund t'i shpërfillim ato ndryshime, por kjo nuk do të na sjellë breza fëmijësh që do të çojnë përpara shoqërinë, por breza nëpunësish të dëgjueshëm që janë mësuar të marrin njohuri përmes hinkës dhe për to të mësuarit do të përfundojë pas marrjes së diplomës.

Mësimi online është plot sfida dhe mangësi, andaj kryesisht vuajnë nxënësit. Ne nuk duhet të ndërtojmë edukimin e brezave të ardhshëm në kurrizin e brezave të së tashmes dhe duhet të mbështetemi më shumë në teknologji nëse duam të ecim përpara. Fëmijët janë të arsimuar teknologjikisht dhe të gjithë nga brezat e vjetër duhet të mësojnë prej tyre. Është e nevojshme të zbërthehet paradigma e një mësuesi ekspert që përdor një hinkë/gyp për të shpërndarë njohuri në kokat e fëmijëve, të cilën ata e riprodhojnë. Jemi të gjithë bashkë në të njëjtin rrëmujë dhe duhet të dalim nga kjo rrëmujë, por për këtë na nevojiten teknologjia dhe fëmijët – sepse në to është e ardhmja!

Mësimi online në Maqedoni në këmbë të pasigurta

Dhe zogjtë tashmë e dinë se mësimi online është i cilësisë së dobët dhe nuk zhvillohet rregullisht. Sigurisht, ka arsye objektive për këtë: interneti i dobët nëpër shkolla, kompjuterë të dobët për mësuesit, cilësi të dobët të fotografisë ose zërit, pamundësia për të shkuar nga një klasë në tjetrën dhe për të ndezur kompjuterin në kohë, një mision pothuajse i pamundur për t'i kushtuar po aq vëmendje të dy grupeve të nxënësve etj.

Natyrisht, ka edhe histori të suksesshme sa i përket mësimit online në mbarë botën, për shembull në Shtetet e Bashkuara: Universiteti i Delaware, Distrikti i Shkollës Fullerton në Kaliforni ose Universiteti Shtetëror i Nju Jorkut. E përbashkëta e të gjithë këtyre shembujve është bashkëpunimi, besimi dhe dëshira për mësimdhënie të suksesshme online për të gjitha palët kryesore: mësuesit, shkollat ​​në tërësi, prindërit dhe nxënësit.

Fatkeqësisht, ne nuk ndërmarrim shumë masa për të përmirësuar mësimdhënien online dhe për çdo lëshim apo mangësi barra bie mbi nxënësin. Nuk ka dëgjuar, nuk ka kuptuar, nuk iu tha - problemi i tij! Në disa raste ata fajësohen dhe dënohen. A nuk do të ishte më mirë të përpiqemi dhe të punojmë së bashku me sugjerime konstruktive se si të përmirësohet arsimi? Fëmijët që mësojnë online edhe ashtu janë pakicë, prandaj pse duhet t'i sulmojmë për problemet e përgjithshme në arsim që janë konstatuar dhe shpjeguar nga PISA, MASH etj.?

Grupi „Mësim më të mirë online“ diskuton shpesh problemet e mësimdhënies online, por disi “muhabeti” përfundon shumë shpesh në kurrizin e nxënësve. Ata janë dembelë, gënjejnë, mashtrojnë, ndjekin mësimin nga shtrati e kështu me radhë. A është rinia fajtore për mësimin e dështuar online? Ata janë produkt i shoqërisë dhe gjeneratave të mëparshme – nëse ata nuk vlejnë, nuk vlejmë as ne.

Qëllimi i këtij teksti nuk është të kritikojë mësuesit, edhe pse në disa rreshta mund të tingëllojë kështu. Qëllimi është të shohim dhe konsiderojmë teknologjinë si mik, në vend që të mendojmë se na lejon të "marrim anën" ose që dikush po e manipulon atë. Fëmijët shpesh pengohen të vijnë në shkollë për arsye mjekësore, privohen nga shoqërimi, jeta sociale, reduktohen në pikselë të ekranit dhe nuk kanë mundësi të dallohen në shkollë, madje as nuk janë të përfshirë në mësimdhënie në mënyrën më të mirë. Gjëja e fundit që ata kanë nevojë është dënimi dhe diskriminimi, dhe shpesh ia mveshin pikërisht këtë.

Çfarë mund të bëjmë për të përmirësuar mësimdhënien online?

Mbi të gjitha, nuk duhet të kemi frikë nga teknologjia dhe ta konsiderojmë atë armik, por të shfrytëzojmë fuqinë e saj. Ne duhet të jemi mirënjohës që ajo na ka mbajtur të sigurt gjatë këtyre kohëve dhe na ndihmoi të mbajmë vendet tona të punës, të ndjekim mësimet dhe të qëndrojmë të sigurt dhe të përditësuar me botën.

Burimi: pixabay.com

Studimet kanë vënë në dukje vazhdimisht teknofobinë si një nga arsyet kryesore për kundërshtimin e ndryshimeve në arsim. Studimi "Ballafaqimi me teknofobinë e mësuesit në klasë (2012)" i realizuar në Iran nga Ali Asgar Yousefi Azarfam dhe Yalda Jabari përcakton qartë problemin. Është vënë re se përdorimi i teknologjisë përcaktohet nga një gamë e gjerë faktorësh, duke filluar nga faktorë të jashtëm si aksesi në materialet e duhura dhe mundësitë e zhvillimit profesional deri te faktorë të shumtë të brendshëm si ndërgjegjësimi për përfitimet e teknologjisë dhe qëndrimet personale ndaj inovacionit teknologjik.

Sipas Bollentin (1995) në veprën Kthimi (Return): a ju mban teknofobia offline?, një nga arsyet që njerëzit që vuajnë nga teknofobia është frika e ndryshimit të mjedisit në të cilin jetojnë dhe punojnë. Në mënyrë të ngjashme, sipas Yvonne Lahm (në La Revue canadienne des langues vivantes, 2000), bëhet fjalë për një "fobi rreziku" - mësuesit kanë nevojë për trajnime krejtësisht të ndryshme për të mësuar se ata mund të punojnë në mënyra të reja me nxënësit e tyre.

Sipas Swain (Swain M., 1999), Integrimi i mësimdhënies përmes gjuhës dhe përmbajtjes përmes detyrave të përbashkëta) kjo mungesë besimi në aftësitë e tyre kompjuterike sugjeron që këta mësues nuk i shohin nxënësit e tyre si një burim/resurs. Ata duket se preferojnë rolin tradicional të mësuesit si ekspert, gjë që nënkupton se shqetësimi i tyre është për shkak të idesë se duhet hequr dorë nga roli i tyre i eksperit. Një arsye tjetër për mospërdorimin e kompjuterëve është perceptimi se kompjuterët nuk mund të plotësojnë nevojat e nxënësve, gjë që nuk është e vërtetë.

Pikërisht kjo konfirmohet nga studimet më të fundit të kryera gjatë kohës së pandemisë si Т Transformimi i klasës nga Interneti (2020). Këto shpjegojnë shkurtimisht zhvillimin e gjeneratave që u rritën me internetin, si e perceptojnë botën dhe se "nxënësit e sotëm preferojnë të gjejnë atë që u nevojitet vetë, në vend që thjesht t'ua jepni" dhe ta eksplorojnë atë përmes shumë kanaleve të ndryshme të përhapura në gjithë Internetin. Ata mësojnë duke ndërvepruar me individë të tjerë në internet dhe duke e ndarë atë njohuri me të tjerët. Si përfundim, “edukatorët e kanë kuptuar se duhet të rimendojmë të gjithë modelin e arsimit dhe ta ridizajnojmë atë për të qenë në qendër të vëmendjes së nxënësve”.

Roli i mediave sociale po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm, duke e zhvendosur procesin arsimor nga një qasje "shtytjeje" në një qasje "tërheqëse", ku nxënësit bëhen pjesë integrale e shumë aspekteve të procesit arsimor (Matematika Vizuale dhe Mësimi Kibernetik, Martinoviç et al., 2013).

Fëmijët tashmë mësojnë me sukses nga një sërë podkastesh dhe dokumentarësh të shkurtër që prezantojnë të dhëna në një mënyrë të lehtë dhe audio-vizuale, sesa nga një klasë e thatë në të cilën mësuesi flet, dhe ata luftojnë me mërzinë dhe gjumin. Një shembull i shkëlqyer i kësaj është kanali In a Nutshell, në YouTube, i cili shpjegon disa nga idetë më komplekse në shkencë dhe filozofi në një mënyrë që edhe një 10-vjeçar mund t'i kuptojë. Ka shumë shembuj (të panumërt !?) të tjerë të ngjashëm.

Përmes besimit në mësimdhënien online dhe kundër teknofobisë, drejt një procesi edukativo-arsimor më të mirë për të gjithë

Fëmijët që mësojnë online te ne janë kryesisht vëzhgues pasivë të mësimdhënies dhe kjo është e gabuar. Duhet të gjenden mënyra kreative për t'u angazhuar në mënyrë aktive dhe produktive në procesin e mësimdhënies. Për shembull, atyre mund t'u jepen më shumë detyra, të përdorin faktin që janë pranë kompjuterit, gjatë orëve t'u kërkohet të gjejnë një video që do të ilustrojë atë që po mësohet, pastaj t'ua shpërndajë të gjithë nxënësve, pra t'u jepet atyre një mundësi për të qenë të dëgjuar.

Një shembull i mirë i "historive të suksesshme" është shkolla fillore Jara në Australi, e cila ka prezantuar klube/seksione virtuale ku nxënësit mund të ndajnë interesat e tyre dhe të argëtohen në internet, ose galeritë virtuale të artit ku mund të ndajnë prirjet e tyre krijuese. Me internetin dhe mediat sociale mundësitë janë praktikisht të pafundme, na duhet vetëm besim dhe çiltërsi.

Zgjidhja është - mësues, mësoni teknologjinë nga nxënësit! Çdo mësues i mirë e di se nxënësit duan kur mund të ndajnë njohuritë e tyre me të tjerët, veçanërisht me mësuesin e tyre. Sipas Milton (Teknologjia dhe mësimi i gjuhëve, 2012), "teknologjitë e mediave masive mund t'u ofrojnë mësuesve dhe nxënësve një gamë të gjerë aktivitetesh dhe përvojash që mund të mbështesin të mësuarit si në mjedise formale ashtu edhe në ato joformale".

Ne duhet të kuptojmë se bota po ndryshon dhe se natyrisht që mund t'i shpërfillim ato ndryshime, por kjo nuk do të na sjellë breza fëmijësh që do të çojnë përpara shoqërinë, por breza nëpunësish të dëgjueshëm që janë mësuar të marrin njohuri përmes hinkës dhe për to të mësuarit do të përfundojë pas marrjes së diplomës.

Është një qasje katastrofike për zhvillimin e një shoqërie që duhet të investojë të gjitha përpjekjet e saj në rininë, t'i inkurajojë ata të zhvillohen, të përpiqet t'i sfidojë intelektualisht dhe t'i mbajë këtu - në vend që të kërkojnë lumturinë dhe fatin jashtë vendit. Nëse vazhdon qëndrimi aktual ndaj teknologjisë në fushën e arsimit, kjo e fundit duket e pashmangshme.

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Branko Përlja

Branko Përlja është anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë (SHKM) dhe Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM). Ai u diplomua në Fakultetin e Artit dhe Dizajnit në Universitetin Evropian. Ai ka botuar më shumë se 15 vepra si shkrimtar, dhe shkruan me pseudonimin Bert Stein. Ai është themeluesi i portalit arno.mk, si dhe grupet "Jepi, mos hidh" dhe "Mos hidh, mos ndot", përmes të cilit ai punon për të rritur ndërgjegjësimin për riciklimin, ripërdorimin dhe zvogëlimin e përdorimit në mënyrë që të ruhet mjedisi.