fbpx

Patriotizmi i humbur në mesin e të rinjve në Maqedoni

Marija Jovanova

Politika

31.05.23

Прегледи
Sipas definicionit, patriotizmi është një term që shpreh një ndjenjë pozitive ndaj shtetit, dashurinë për atdheun.

“Kur individi fillon të mendojë më shumë për veten sesa për shtetin, kur tek ai fillimisht zgjohet lakmia dhe më pas nevoja për kënaqësi dhe luks, ai merr nga shteti në tërësi më shumë sesa i jep dhe si çdo parazit tjetër e ha atë nga brenda - ky është në fakt fillimi i rënies së tij." - Fragment nga veprat e përmbledhura të Slobodan Jovanoviqit

Çdo kohë sjell sfidat dhe zgjidhjet e veta për t'u përballur me to. Të gjithë e dimë se çfarë është atdhedashuria në kohë lufte. Paraardhësit tanë në të kaluarën luftuan për ruajtjen e identitetit maqedonas, për çlirimin e atdheut nga robëria. Por çfarë është patriotizmi në ditët e sotme? Çfarë përfaqëson atdhedashuria për të riun e sotëm?

Patriotizmi është një lidhje emocionale me atdheun, duke ndihmuar dhe kontribuar në prosperitetin e vendit, përkujdesje për mjedisin jetësor, duke kontribuar në zhvillimin ekonomik të vendit.

Jemi dëshmitarë të një “ikjeje të madhe të trurit” nga vendi ynë dhe një pasivitet shqetësues të të rinjve sa i përket pjesëmarrjes në politikë dhe aktivizmit rinor. “Kudo është më mirë se në Maqedoni” është një fjali që e dëgjojmë shpesh nga të rinjtë tanë.

Çfarë është ajo që i largon të rinjtë nga vendi i tyre?

Askush nuk mund të fajësojë të rinjtë për situatën shkatërruese dhe zhgënjyese në vendin tonë. Korrupsioni, nepotizmi, kapitullimi i ligjit, shpërfillja e problemeve të rinisë, sistemi i keq arsimor, ajri i ndotur, shpërfillja e mjedisit jetësor - janë arsyeja e zhgënjimit të madh të të rinjve dhe aversionit ndaj vendit të tyre.

Koncepti i arsimit, veçanërisht në fakultete, nuk ka ndryshuar prej vitesh. Në disa prej fakulteteve studentët nuk kanë praktikë. E dimëedhe gjendjen e konvikteve. E gjithë kjo shkakton zhgënjim të madh te të rinjtë maqedonas ndaj institucioneve dhe akoma më keq: neveri ndaj jetës në vendlindje.

Në vend që të fokusohen në përmirësimin e njohurive të tyre dhe në këtë mënyrë të ndihmojnë atdheun e tyre të përparojë, të rinjtë shohin një mundësi për një jetë më të mirë jashtë vendit. Sa e vështirë duhet të jetë për një të ri në vendin e tij të paketojë valixhet dhe të largohet nga shtëpia, i ndarë nga familja dhe miqtë e tij?

Po për identitetin maqedonas?

Fillova të mendoj thellë për këtë temë kur në një bisedë me disa studentë, intelektualë, kur rastësisht përmenda flamurin me diell nga Vergina dhe papritmas mora përgjigjen "ky është flamur i një partie politike".

Isha e habitur dhe e zhgënjyer nga fakti që të rinjtë, e ardhmja e një vendi, patriotizmin e lidhin me partitë politike dhe për faktin që nuk kanë njohuri për themelet e shtetit maqedonas.

Kjo për shumë gjëra, por sigurisht edhe për sistemin e keq arsimor, për mungesën e përmbajtjes së mjaftueshme që përshkruan ndjenjën e atdhedashurisë dhe vëmendjen e pamjaftueshme ndaj historisë dhe identitetit maqedonas që nga mosha e hershme shkollore.

Burimi: pixabay.com

Nga ana tjetër, elitat politike kanë një qëllim: ardhjen në pushtet dhe mbajtjen e tij. Në vend të ndjenjës së patriotizmit, dashurisë për atdheun dhe dhembshurisë për bashkëqytetarët e tyre, ata fokusohen në marrjen e pikëve partiake dhe politike dhe arritjen e qëllimeve personale kur vijnë në pushtet. Përmirësimi i problemeve të lartpërmendura është qartazi diku afër fundit të prioriteteve të tyre.

Nuk mund të mohojmë se cenimi i historisë, identitetit, të kaluarës antifashiste dhe propagandës antimaqedonase prek emocionet e kombit dhe shkakton grindje të panumërta partiake që çojnë në sjelljen indiferente të të rinjve ndaj shtetit. Mund të na çojë në një krizë edhe më të madhe të identitetit kombëtar që do të prekë më së shumti brezat e ardhshëm.

Maqedonasi është tashmë i bllokuar në polemikat ditore politike, gjyqësorin e korruptuar dhe administratën shtetërore dhe publike jofunksionale. Gjithashtu, dëshira e madhe për të hyrë në Bashkimin Evropian na futi në kurth me marrëveshje me të cilat një pjesë e madhe e qytetarëve të Maqedonisë ishin të pakënaqur dhe për të cilat dolën të protestojnë.

Sipas analizës së Institutit për Demokraci nga viti 2014-2021 lidhur me opinionin publik për anëtarësimin e Maqedonisë në BE, “faktorët e identitetit dhe vlerave vazhdojnë të jenë indikatorët më dominues të euroskepticizmit” – respektivisht pakënaqësia me amendamentet kushtetuese, kërcënimet ndaj identiteti kombëtar dhe humbja e sovranitetit paraqiten si arsyeja më e rëndësishme për humbjen e dëshirës (mospërkrahjes) për anëtarësimin e Maqedonisë në Bashkimin Evropian.

Patriotizmi - një cilësi që të gjithë duhet ta kultivojnë

Apatia e të rinjve maqedonas ndaj patriotizmit dhe aktivizmit qytetar është një problem që duhet të na shqetësojë të gjithë neve si qytetarë. Të rinjve duhet t'u jepet mundësia e përfshirjes aktive në politikë, për të treguar dhe provuar se e kanë mik në organet shtetërore.

Në ditët e sotme atdhedashuria paraqitet si diçka e keqe, si diçka për t'u turpuar. Patriotizmi nuk është gjë e keqe, patriotizmi nuk është të këndosh këngë popullore në lokal, patriotizëm nuk është të shkruash komente në rrjetet sociale. Përkundrazi, atdhedashuria është një virtyt, një cilësi që duhet ta ketë çdo i ri.

Patriotizmi është një lidhje emocionale me atdheun, duke ndihmuar dhe kontribuar në prosperitetin e vendit, përkujdesje për mjedisin, duke kontribuar në zhvillimin ekonomik të vendit.

Patriotizmi është përmirësimi i vendit ku jetojmë nga çdo aspekt dhe matet vetëm me përmasën e dashurisë dhe vullnetit për të zgjidhur problemet me të cilat përballet. Patriotizmi është blerja e produkteve vendase, leximi i librave të autorëve maqedonas, përkrahja e artistëve vendas, prezantimi i vendit në dritën më të mirë.

Të rinjtë kanë fuqi të madhe për ndryshim dhe duhet t'i drejtojnë cilësitë dhe potencialin e tyre drejt të mësuarit për problemet me të cilat përballen ata dhe bashkëqytetarët e tyre. Vetëm nëse i njohim mirë problemet, do të mund të gjejmë zgjidhjen e tyre më lehtë.

Presidenti amerikan John Kennedy kishte thënë: "Mos pyesni se çfarë mund të bëjë vendi juaj për ju, por pyesni veten se çfarë mund të bëni për vendin tuaj!"

Është e lehtë të duash një vend të pasur dhe të begatë, por patriotizmi i vërtetë shfaqet veçanërisht kur jeta është e vështirë dhe kushtet janë larg ideales.

 

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Marija Jovanova

Marija Jovanova është studente e studimeve politike në Fakultetin Juridik “Justiniani i Parë” në Shkup. Si një aktiviste rinore dhe shkencëtare e ardhshme politike, ajo është veçanërisht e interesuar për ideologjitë politike, sistemin politik, historinë, barazinë gjinore dhe politikat rinore.