fbpx

Toxic clubbing

Ин медиас рес

12.01.23

Прегледи

Отворањето на двата културни клуба за афирмација на бугарските културни вредности во Р.С Македонија, наречени по двете контроверзни историски личности, Иван Ванчо Михајлов и Цар Борис Трети, отвори сериозни политички, историски но и безбедносни дилеми во нашето општество. Во атмосфера на недоверба и поларизација помеѓу двата народа по бугарското вето, а во светло на работата на Мешовитата историска комисија,  се чини дека отворањето на двата клуба само дополнително ја искомплицира и онака комплексната атмосфера помеѓу двете држави, не оставајќи премногу простор за компромис и добра волја од македонска страна. За историските, политичките на отворањето на бугарските клубови во државава но и за тоа зошто одбраните имиња предизвикуваат толкава контроверзна енергија кај нас зборуваме со политичкиот аналитичар, политиколог и поранешен дипломат Ивица Боцевски од ЦИКП и со проф. д-р Петар Тодоров од Институтот за национална историја при УКИМ.