fbpx

Дали децата и паметните телефони се паметна комбинација

Одраз

17.08.23

Прегледи

Деца со телефони на училиште, деца со телефони по игралишта, деца со телефони во ресторани, деца со телефони дома. Прекумерното користење на смарт телефоните и социјалните мрежи е загрижувачка кога станува збор за најмладите и најранливите. Дали е оваа интензивна врска здрава? Каков ефект имаат смарт телефоните и содржините кои ги нудат врз менталното и физичко здравје на децата? И кој е ефектот врз социјализацијата со врсниците и родителите? Зборувавме со Ана Попризова, училишен психолог и гешталт терапевт, Тиjана Ивановска, лиценциран психолог, гешталт терапевт и основач на „Себесложувалка" и Силвана Левајковска, пензиониран педагог и класен наставник на деца од прво до петто одделение за да стигнеме до с’ржта на темата: Што претставува оваа технологија и кој треба да го регулира одговорното користење?