fbpx

Билјана Жикиќ

Билјана Жикиќ е доктор по медиумски науки и антропологија. Се бави со новинарство и истражување на медиумите, родовите прашања и малцинствата. Таа е новинар на Првата програма на Радио Словенија и уредник и водител на авторска емисија на Радио Студент. Пишува за регионални портали. Го води Културниот центар „Данило Киш“ во Љубљана.

Важноста на AI писменоста во борбата против дигиталното родово базирано насилство

Боби Бадаревски

28.02.24

Кога ја тестирав новата вирална апликација за AI аватари Lensa, се надевав дека ќе добијам слични резултати како некои од моите колеги од MIT Technology...

Солзавец наместо вакцини

Билјана Жикиќ

12.10.21

Билјана Жикиќ Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е...