fbpx

Investimet infrastrukturore kineze në Ballkan: të nevojshme, por edhe të dyshimta

Sonja Stojadinoviq

Ekonomia

12.07.23

Прегледи

Këmbëngulja për përzierjen e kushteve politike dhe financiare për marrjen e kredive nga Bashkimi Evropian (BE) për projekte infrastrukturore kontribuon në distancimin e vendeve të Ballkanit nga BE-ja.

Bashkëpunimi i Maqedonisë me Kinën nuk daton që nga koha e ish-kryeministrit Nikolla Gruevski dhe qeverisja një dekade e VMRO-DPMNE-së, por që nga pavarësia e vendit. Ndërtimi i termocentralit “Kozjak” në vitin 1994 u financua nga një kredi kineze prej 80 milionë dollarësh dhe bashkëpunimi vazhdon në kuadër të projektit “Rrip dhe Rrugë”, më saktësisht nisma “17+1”, në kuadër të së cilës përfshihen edhe rrugët e ndërtuara deri më tani në Maqedoni nga kompanitë kineze.

Seksioni Miladinovci - Shtip tashmë është vënë në përdorim, por pjesa Kërçovë - Ohër është bërë historike. Ky seksion i shumëpërmendur, i cili nuk ka përfunduar ende dhe kostot e ndërtimit të të cilit kanë shkuar në 600 milionë euro, vihet rregullisht në kontekst me qëndrimin e mediave perëndimore ndaj Kinës.

Rregullisht kreditë dhe huatë kineze për investime në infrastrukturë cilësohen si toksike, korrozive dhe si para që u grumbullojnë borxhe vendeve që vendosin të marrin hua nga Kina. Në rastin e këtij projekti, të dhënat tregojnë shumë lëshime në dokumentacionin e projektit që kanë ndikuar në rritjen e kostove të ndërtimit. Nëse duam të fajësojmë dikë për këtë rast, nuk duhet t'ia drejtojmë gishtin vetëm bankës kineze, por edhe qeverisë maqedonase që ka nënshkruar marrëveshjet dhe se sa transparente ka qenë procedura. Mungesa e transparencës krijon hapësirë ​​për manipulimin e publikut se kush dhe sa është fajtor për këtë vonesë të realizimit, njëkohësisht edhe për rritjen e shumës së kredisë.

Një shembull i ngjashëm i kësaj është autostrada Bar-Boljare, e cila lidh dy anët e Malit të Zi, veriun dhe jugun, dhe përfaqëson një lehtësim të madh në udhëtim për të gjithë ata që vendosin të vizitojnë bregdetin malazez. Nga ana tjetër, kjo rrugë kalon nëpër kanionin e lumit Moraça, i cili për shkak të kthesave të rrezikshme ka qenë vend i shumë aksidenteve trafiku për dekada të tëra.

Për autostradën, qeveria malazeze mori një hua nga banka kineze EXIM prej më shumë se 800 milionë dollarë, e cila shpesh etiketohej si shembull i të ashtuquajturës “diplomaci e kurthit të borxhit” (debt trap diplomacy) të qeverisë kineze: Miratimi kredive të buta për projektet e infrastrukturës për vendet, por më vonë, për shkak të kushteve të gjoja të këqija të kredive, kostot rriten dhe vendi debitor duhet t'i lëshojë pronën shtetërore Kinës si një formë shlyerjeje borxhi.

Por pavarësisht njoftimeve të zeza për konfiskimin e tokës shtetërore, Mali i Zi tashmë në vitin 2021, përmes një marrëveshjeje të ashtuquajtur hedging (marrëveshje me tre banka perëndimore), arriti t'i paguajë këstin e parë bankës kineze në shumën 28 milionë euro.

Gjithashtu, Ministria e Financave e Malit të Zi deklaroi se shteti është në gjendje të qëndrueshme financiare dhe se është likuid për të shlyer borxhet e tij, ndërsa ekspertë të caktuar malazezë pohojnë se kredia e marrë për këtë autostradë ishte më e favorshme në treg, me 20 vjet afat kthimi, 6 vjet grejs periudhë dhe normë interesi 2 për qind. Tani për tani, asgjë nga konfiskimi i famshëm i pronës shtetërore që shumë gazetarë dhe ekspertë kërkuan aq me zë të lartë dhe në mënyrë dramatike.

Burimi: balkaninsight.com

Demistifikimi i mitit të borxhit

Në detin e "megafonëve" ekspertësh dhe akademikë për diplomacinë e supozuar të borxhit të Kinës, kishte pak, por gjithsesi të vlefshme, figura akademike që ia dolën të demistifikonin këtë mit. Profesoresha Deborah Brautigam nga Universiteti Johns Hopkins në SHBA dhe ekipi i saj arritën të analizojnë marrëveshjet dypalëshe që Kina nënshkroi me vendet e Azisë dhe Afrikës për investime në infrastrukturë në dy raste, në vitin 2021 dhe 2022.

Si një shembull unik dhe i përmendur shpesh i një konfiskimi të pritshëm por ende të pa realizuar të pronës shtetërore për shkak të borxheve të papaguara, jepet shembulli i portit Hambantota në Sri Lanka.

Rindërtimi i këtij porti u financua nga banka kineze EXIM në vitin 2007, por për shkak të luftës civile në Sri Lanka dhe ndryshimeve të shumta të qeverive, rindërtimi ishte i ngadalshëm.

Autoritetet kineze i kishin miratuar financimet pesë vjet përpara shpalljes së projektit Rrip dhe Rrugë, që e vendosi Kinën në hartën globale të investitorëve. Ky port ka qenë në fokusin e mediave perëndimore si një shembull (tashmë i rremë i dëshmuar) i një investimi që do të bjerë në duart e kinezëve si formë pagese për borxhin e papaguar, kur administrata e presidentit amerikan Trump e identifikoi si bazën tjetër ushtarake kineze. Porti është ende në pronësi të shtetit të Sri Lankës.

Kreditë kineze cilësohen nga media perëndimore, ekspertë ndërkombëtarë dhe rajonalë si toksike dhe të rrezikshme për vendet huamarrëse, sepse ka një klauzolë për konfiskimin e tokës shtetërore për shkak të borxhit të papaguar. Kjo klauzolë është një praktikë e rregullt për çdo kontratë qeveritare që nënshkruhet me një huadhënës bankar dhe këtu asgjë nuk ka kontestuese.

Një nga pikat e diskutueshme ku Kina "dështon" është mungesa e transparencës së marrëveshjeve dypalëshe dhe marrëveshjeve në "katër sy" duke anashkaluar procedurat e tenderit. Por Ballkani Perëndimor, madje edhe Greqia, kanë një mungesë të madhe të infrastrukturës rrugore dhe hekurudhore dhe procedurat e ndërlikuara për aplikimin dhe marrjen e fondeve nga BE për këto investime krijojnë një boshllëk që Kina po e plotëson.

Nëse krahasojmë kushtet e kreditimit të ofruara nga BERZH (Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim), EIB (Banka Evropiane e Investimeve) dhe banka të tjera evropiane që japin kredi për vendet e Ballkanit, me EXIM dhe CBD kineze (China Development Bank), dallimi nuk është i madh.

Periudha e shlyerjes së borxhit është 15 deri në 20 vjet, periudha grejs është pesë deri në shtatë vjet, interesi varion nga një deri në tre për qind. Kontratat mund të ndryshojnë nga njëra-tjetra sepse nënshkruhen bilateralisht, por dallimet në terma nuk janë të mëdha. Klauzola e konfiskimit të pasurisë ekziston gjithandej, por një ndryshim është shumë i rëndësishëm.

Ndërsa BERZH mbështetet fuqimisht në përafrimin e politikës së brendshme të vendit huamarrës me politikën e BERZH-it deri në masën e ndalimit të disbursimeve të kredisë për një vend që devijon nga e njëjta linjë politike si BERZH, bankat kineze nuk kanë asnjë kërkesë politike. Parimi i Kinës për mosndërhyrje në politikën e brendshme të vendeve që marrin kredi nga Kina krijon një dallim të madh midis bankave kineze dhe evropiane.

Transparenca dhe mosndërhyrja e politikës në investime

Se çfarë lloj marrëveshjeje dypalëshe do të nënshkruajnë shtetet, varet më së shumti nga politikanët. Transparenca është një problem kyç për vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Kinën, ndërsa nga ana tjetër, këmbëngulja për përzierjen e kushteve politike dhe financiare për marrjen e kredive nga Bashkimi Evropian për projekte infrastrukturore kontribuon në distancimin e vendeve të Ballkanit nga BE-ja.

Është e papranueshme të ndërhyhet në një problem dypalësh, si problemi i imponuar i Maqedonisë me Bullgarinë, për të ndalur rrugën e vendit drejt BE-së, ku ka më shumë financa për investime në infrastrukturë.

Plani Evropian i Investimeve për Ballkanin hekson marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë si një nga kushtet e shumta të Bashkimit Evropian për financimin në Ballkan. Imponimi i një problemi dypalësh absurd dhe të pahijshëm, si kusht për mbështetjen e zhvillimit të shtetit, është një shenjë e dukshme e mungesës së dëshirës për t'u pranuar në Bashkimin Evropian.

Nga ana tjetër, Kina po i përdor këto çudira për të zgjeruar prezencën dhe rrjedhimisht ndikimin e saj.

Rishikimi i qëndrimit ndaj Ballkanit është i nevojshëm nga të gjitha anët. Kina ka nevojë për transparencë, BE-ja ka nevojë për një reduktim të përzierjes së politikës dhe financave aty ku nuk i takon. Ne kemi nevojë për kujdes në nënshkrimin e marrëveshjeve të kredive dhe huave për investime në infrastrukturë.

Derisa të zgjidhen këto gjëra, ne në Ballkan do të mbetemi me rrugë të papërfunduara dhe të hutuar se ku të drejtohemi për para dhe ndihmë.

 

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinoviq ka lindur në vitin 1979 në Veles. Ajo është politikologe e diplomuar në Fakultetin e Drejtësisë "Justiniani i Parë" në Shkup, ku përfundoi edhe studimet master në Politikë Ndërkombëtare me temë "Lufta jo e dhunshme në politikë: Faktorët për sukses dhe dështim". Ajo punon si autore e pavarur për portalet rajonale kroate Lupiga dhe Bilten dhe është aktiviste në lëvizjen e majtë Solidariteti.