Ekonomia

Ndërsa çmimet rriten, standardi i jetesës bie

Сања Велкакова

16.02.22

Çmimet po rriten brenda natës, kurse lista e produkteve, çmimet e të cilave janë jashtëzakonisht të larta po bëhet gjithnjë e më e...

Monitorimi dhe të dhënat – mjeti i vetëm për menaxhimin e duhur të burimeve ujore

Славен Цоневски, Тодор Цоневски и Светислав Крстиќ

17.01.22

Dr. Slaven Conevski, Todor Conevski, Prof. Dr. Svetislav Krstiq Shfrytëzimi dhe kapaciteti i saktë i burimeve ujore në vendin tonë është i pamundur të llogaritet me saktësi për shkak të mungesës së matjeve të vazhdueshme hidrologjike dhe monitorimit të...

Borxhi publik joproduktiv – një rrugë drejt një krize borxhi

Никола Поповски

03.08.21

Nikolla Popovski Krijimi i niveleve shtesë të të ashtuquajturit borxh joproduktiv publik është një kërcënim për ruajtjen e stabilitetit të financave publike në një periudhë afatgjatë. Diçka do të duhet të ndryshojë shpejt. Çfarë është në fakt i...

Bankat “notojnë” në para, qytetarët “po mbyten” nga interesi dhe komisionet

Свето Тоевски

07.06.21

Sveto Toevski Sistemi bankar në Maqedoni përbëhet nga 14 banka afariste dhe 3 shtëpi kursimi. Pandemia aktuale nuk po ndikon shumë negativisht në rezultatet e punës së tyre. Qytetarët – klientët reagojnë ashpër në lidhje me interesat (kamatat),...

Ekonomia maqedonase dhe standardi i jetesës së popullsisë janë në prag të kolapsit

Свето Тоевски

26.04.21

Sveto Toevski Ndërmarrjet dhe shumë biznese kanë gjithnjë e më pak fuqi për t’u përballur me masat shtrënguese të brendshme dhe ndikimet e jashtme në ekonomi ndërsa pandemia vazhdon. Zgjidhje nuk është huazimi i ri i huaj, i cili e çon Maqedoninë...

Drejt vitit 2021 dhe më tej – ristrukturimi i madh global

Никола Поповски

29.12.20

Nikolla Popovski Ekonomitë kanë nevojë për reforma të mëdha strukturore në sektorët për të cilët ka nevojë urgjente kriza pandemike. Ndoshta një mjedis miqësor biznesi me një treg të liberalizuar është rruga në të cilën duhet filluar të ecet së...

Si duhet ta stimulojë shteti ekonominë në kushte krize?

Сергеј Зафироски

25.11.20

Sergej Zafiroski Kriza mund të jetë më shumë një shans sesa kërcënim nëse menaxhohet si duhet. Kriza shëndetësore e shkaktuar nga COVID-19 do të jetë padyshim më e madhja që kemi përjetuar gjatë jetës sonë. Nga ana tjetër, kriza ekonomike e shkaktuar...

Çmimi ekonomik i masave rigoroze në BH

Данијал Хаџовиќ (Danijal Hadzovic)

14.10.20

Danijal Haxhoviç Ndoshta pandemia është mundësi për t’i zbatuar disa reforma më të thella ekonomike që vendi ynë i dëshiron shumë dhe për të cilat kriza mund të jetë e shkëlqyer. Bosnja dhe Hercegovina fillimisht vendosi të luftojë virusin...