fbpx

Kush ka frikë nga ChatGPT dhe Dall-e?

Branko Përlja

Media

14.04.23

Прегледи
ChatGPT është shumë më tepër sesa një chatbot dhe një bazë njohurish. Me shtesat e reja ai do të bëhet i vetmi mjet që do t'ju nevojitet ndonjëherë. Së shpejti do të jetojmë (ose tashmë jetojmë) në një botë ku nuk do të jemi në gjendje të njohim përmbajtjen e krijuar nga inteligjenca artificiale (IA). Kjo përbën një kërcënim serioz për shumë profesione, përfshirë gazetarinë, kurse lajmet e rreme do të shumohen si kërpudhat virtuale në shiun binar. Problemi është i ngjashëm me modelet tekst-në-imazh si Dall.e dhe produkte të tjera gjeneruese të IA. Pyetja është se si të mbijetojmë dhe të përshtatemi në një botë të tillë që po ndryshon shumë shpejt.

Chat GPT si një vegël/mjet krijuese

Edhe zogjtë e dinë se çfarë është ChatGPT, por nuk është thjesht një chatbot ose një bazë të dhënash, nuk është i dobishëm vetëm për të shkruar ese, artikuj apo detyra shtëpie – kjo është vetëm maja e ajsbergut! Me ndihmën e tij, ju mund të shkruani tregime të shkurtra, slogane, reklama, skenare ose artikuj gazetaresk, edhe nëse nuk jeni shkrimtar ose gazetar, të shkruani kode dhe programe, të krijoni faqe ose aplikacione pa njohuri paraprake programore dhe shumë më tepër!

Në faqen e internetit arno.mk është ndarë një program për pangram në gjuhën maqedonase, të cilin autori e ka shkruar pa as më të voglën njohuri të programimit! Me të njëjtin program, ai më pas trajnoi ChatGPT për të shkruar një pangram në gjuhën maqedonase.

Një pangram i pjesshëm i shkruar nga ChatGPT pasi kontrolloi veten me programin që kishte shkruar

Nuk është e nevojshme të jesh profesionist në asnjë nga këto fusha dhe pothuajse kushdo mund të përdorë Chat GPT. E njëjta gjë vlen edhe për modelet analoge si Bard (Google) dhe Bing (Microsoft). Duke aplikuar këtë dhe mjete të tjera të inteligjencës artificiale gjeneruese (GenAI) ne po hyjmë në një sferë të re të demokratizimit të informacionit. Megjithatë, pas gjithë analizave dhe parashikimeve, çmimin për këtë do ta paguajnë shumë profesionistë, krijues dhe intelektualë.

Themeluesi i Open AI, Sam Altman, njeriu që qëndron pas ChatGPT, thotë në një intervistë të fundit me Lex Friedman se shumica e njerëzve "e përdorin modelin si bazë të dhënash, në vend të një mjeti arsyetimi." Kjo është fuqia e tij sekrete. Pra, shkrimi i eseve është gjëja më e vogël në krahasim me përdorimet më kreative të mjetit

Shumë artistë ndihen të kërcënuar

Kur u shfaqën ChatGPT dhe Dall-e, më vonë Stable Diffusion ose Midjourney (tre të fundit janë modele tekst-në-foto) shumica e krijuesve e ndoqën zhvillimin e tyre me gëzim. Por më pas krijuesit u mbërthyen nga frika ekzistenciale dhe kuptuan se së shpejti të gjithë do të zëvendësoheshin nga inteligjenca artificiale.

Një seri padish pasuan nga artistë dhe bankat e fotografive ndaj kompanive që bëjnë të mundur këto modele. Greg Rutkowski është një ilustrues digjital nga Polonia i cili ka ilustruar lojëra të njohura si Dungeons & Dragons dhe Magic: The Gathering. Ai ishte një nga kundërshtarët e parë të zëshëm të teknologjive gjeneruese të IA, për arsye të dukshme. Në vetëm një muaj pas publikimit të Stable Diffusion, numri i imazheve të gjeneruara me IA me stilin e tij e tejkaloi prodhimin e tij gjatë gjithë jetës.

Vepra „Mbrojtja e kështjellës“ (2018) e Greg Rutkowski dhe përdorimi i stilit në Stable Diffusion (shtator 2022) dhe Midjourney (mars 2023)(rezolucion më i madh)

Krijuesit që kombinojnë media të shumta në punën e tyre duket se janë të sigurt për momentin. Madje kanë përfitime nga këto teknologji, por është çështje kohe se kur do të zëvendësohen.

Regjisori dhe animatori i Disney-t, Aaron Blaise, së fundmi ka realizuar një video të titulluar „I zëvendësuseshëm!“ të reagimit të tij ndaj një filmi të animuar të realizuar pa një vizatim të vetëm, por tërësisht duke përdorur IA. Së shpejti, filmat e animuar, madje edhe ato artistike, nuk do të kenë nevojë për skenaristë, animatorë, kineast, regjisorë apo aktorë!

Cilat vende pune do të zëvendësojnë ChatGPT dhe GenAI?

ChatGPT do të zëvendësojë kryesisht punët rutinë të futjes dhe përpunimit të të dhënave, si nëpunësit, specialistët e futjes së të dhënave dhe asistentët administrativë. Shërbime të thjeshta ndaj klientit, të tilla si përgjigjja e FAQ-ve, përpunimi i pyetjeve rutinë dhe trajtimi i ankesave të thjeshta, si në qendrat e thirrjeve. Detyrat financiare dhe kontabël si futja dhe përpunimi i të dhënave, rakordimi i llogarive dhe raportimi bazë financiar, kryesisht kontabilistët. Shkrimi bazë dhe krijimi i përmbajtjes, siç janë artikujt e lajmeve, përmbledhjet dhe përshkrimet e produkteve. Kjo mund të ndikojë në profesione të tilla si gazetarët, shkrimtarët e përmbajtjes dhe autorët e kopjimit.

Kujdes: I gjithë paragrafi i mësipërm është shkruar nga ChatGPT në përgjigje të pyetjes "Cilat vende pune do të zëvendësojë ChatGPT?"

Duke hulumtuar në mënyrë rutinore të njëjtën pyetje në tekste të ndryshme gazetareske, arrihet e njëjta përgjigje, me shtesa të caktuara. Ekspertët besojnë se në të ardhmen Chat GPT3 do të zëvendësojë dizajnerët e faqeve të internetit, zhvilluesit e softverëve dhe ueb-it, programuesit dhe koduesit, përkthyesit dhe lektorët, analistët e kërkimit të tregut, menaxherët e mediave sociale, telemarketuesit, asistentët virtualë dhe të ngjashme.

ChatGPT ka të ngjarë të zëvendësojë si skenaristët ashtu edhe shkrimtarët. Tani për tani ato përdoren si asistentë, por pyetja është se sa romane dhe filma do të konceptohen, shkruhen ose zhvillohen, pjesërisht ose tërësisht nga IA. South Park bëri shaka rreth temës në një episod të shkruar pjesërisht nga ChatGPT, por ajo po bëhet realitet. Skenaristët njohin elementët dramaturgjikë, parimet e kompozimit të ilustruesve ose stilistëve, dhe harmonitë, kompozimet dhe të ngjashme me muzikantët. Gjëja e frikshme është se të gjitha gjërat ua bën IA!

Profesionet që do të zëvendësohen (ose tashmë janë) plotësisht (ose pjesërisht) nga IA gjeneruese (rezolucion më i madh)

Chat GPT, faktet dhe trillimet

Një gjë në të cilën ChatGPT është e tmerrshme janë faktet. Tani për tani ka një nevojë të dëshpëruar për kontrollues faktesh (verifikues të saktësisë së të dhënave) dhe aktualisht është puna më e kërkuar. ChatGPT di të japë edhe informacion të pasaktë, p.sh. nëse jeni duke kërkuar për një restorant, ai mund t'ju drejtojë në një vend që nuk ekziston.

Por me lëshimin e shtojcave (plugins) ChatGPT, ato gjithashtu do të jenë të panevojshme, sepse modeli do të ketë mundësinë të kërkojë faqet përkatëse si referenca. "Browsing plugin" zgjidh problemin e "kontrollit të fakteve" sepse kërkon informacion nga faqet e verifikuara dhe me reputacion..

Ajo që kemi pasur frikë është lidhja e inteligjencës artificiale me internetin dhe do të ndodhë! Tani për tani është i kufizuar, por mundësitë janë të pakufishme dhe të tmerrshme. Funksionet e reja janë krijimi i paraqitjeve grafike të të dhënave, përpunimit të imazhit, muzikës etj.

Për të bërë ndonjë punë intelektuale, së shpejti nuk do t'ju duhet asgjë tjetër përveç ChatGPT! Me akses në internet, ChatGPT mund të analizojë një faqe të tërë interneti për një pyetje specifike në sekonda dhe t'i përgjigjet asaj duke përmbledhur të gjithë përmbajtjen e faqes (madje edhe faqet e shumta) në një paragraf të vetëm.

Përhapja e dezinformatave, arsimi dhe ndikimi global i GenAI

Problemi më i madh do të jetë përhapja e dezinformatave. ChatGPT ka një problem të madh me kontrollin e fakteve dhe bën pretendime që mund të jenë shumë të gabuara sikur të ishin fakte të besueshme. E njëjta gjë mund të përdoret (dhe përdoret tashmë) nga krijuesit e përmbajtjeve në portale, blogje, Youtube, etj. si produkt i shkruar dhe krijuar nga një njeri. Përdoruesi e merr informacionin si faktik dhe të vërtetë. Me shfaqjen e përmbajtjes së internetit të krijuar nga AI në të ardhmen do të jetë e pamundur të ndahet e vërteta nga trillimi.

Problemi do të bëhet akoma më i madh në shkolla. ChatGPT shkruan ese aq të mira saqë është e pamundur edhe për programet që specializohen në zbulimin nëse një pjesë e tekstit është shkruar nga një AI, të konfirmojnë me siguri se është ashtu. Pedagogët do të përballen me probleme reale, kufiri mes faktit dhe trillimit do të bëhet më i hollë.

Të gjithë këta profesionistë do të duhet të përshtaten, të përfshijnë mjete GenAI në profesionet e tyre, ose nëse automatizohen plotësisht, të kërkojnë profesione të reja!

Modele më të reja dhe më të lira të bazuara në softuer me burim të hapur janë ende duke ardhur. ChatGPT kushton më shumë se 4 milionë dollarë për t'u trajnuar dhe 100,000 dollarë në ditë për t'u mirëmbajtur. Por modelet e hapura si Vicuna-13B, janë trajnuar për më pak se 300 dollarë dhe kanë një shkallë suksesi 92% kundrejt ChatGPT.

Një rritje e aplikacioneve të tilla pritet së shpejti, kështu që çdo thirrje për pauzë nga Elon Musk dhe figura të tjera publike janë të kota. Zgjidhja e problemit të përafrimit (alignment) të IA me vlerat morale njerëzore është e vështirë për momentin dhe pyetja është nëse do të zgjidhet ndonjëherë.

Përfundimi?

Në intervistën me themeluesin e OpenAI, prezantuesi Lex Friedman bën një pikë të rëndësishme që është një parafrazë e një citimi nga libri "Brave New World" nga shkrimtari dhe futuristi Aldous Huxley:

"Njerëzit do ta duan shtypjen e tyre, do të duan teknologjitë që anulojnë aftësitë e tyre të të menduarit." Kjo ndoshta është më e vërtetë sot se në çdo kohë tjetër në histori.

Nëse asgjë tjetër, gjithmonë do të ketë një vend për njerëzit që duan të jenë trajnerë të IA. Siç thotë Karta e Sistemit, modelet GPT së pari trajnohen duke përdorur një bazë të dhënash të madhe teksti nga interneti. Më pas ato rregullohen mirë me të dhëna shtesë, duke përdorur një algoritëm të quajtur "të mësuarit e përforcuar nga reagimet njerëzore (RLHF, Reinforcement Learning from Human Feedback). Në fakt, ju duhet të verifikoni dhe përmirësoni inteligjencën artificiale! Çështja është se sa kohë do të jetë kështu.

 

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Branko Përlja

Branko Përlja është anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë (SHKM) dhe Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM). Ai u diplomua në Fakultetin e Artit dhe Dizajnit në Universitetin Evropian. Ai ka botuar më shumë se 15 vepra si shkrimtar, dhe shkruan me pseudonimin Bert Stein. Ai është themeluesi i portalit arno.mk, si dhe grupet "Jepi, mos hidh" dhe "Mos hidh, mos ndot", përmes të cilit ai punon për të rritur ndërgjegjësimin për riciklimin, ripërdorimin dhe zvogëlimin e përdorimit në mënyrë që të ruhet mjedisi.