Media

Tmerri i propagandës apo kur të vdekurit ringjallen

Горан Ризаов

18.04.22

Dezinformatat për pushtimin ushtarak rus të Ukrainës kanë çuar në ndarje të tilla të popullatës në Maqedoni, veçanërisht atyre që informohen kryesisht nga rrjetet sociale, nga e cila tani po zhvillohet një debat online nëse ka vërtet atje luftë dhe po...

Dezinformimi në Shqipëri është një çështje e brendshme

Барбара Хала

06.04.22

Pavarësisht shijes dhe synimit, dezinformimi përhapet në të gjithë sferën mediatike shqiptare, në ato tradicionale apo online. Shpesh këto u shkojnë për shtati paragjykimeve dhe nevojave të njerëzve, që rrjedhin nga burime që ata u kanë besuar. Burime...

Informacionet e rreme në shërbim të propagandës dhe (ose) fitimeve më të larta

Тамара Чупаќ

30.03.22

Media nuk duhet të përdorë vuajtjet/perpecitë e dikujt tjetër për të marrë shikime apo për të “shpërndarë” më shumë përmbajtje. Gazetarët duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm kur raportojnë se duhet vendosur faktet dhe informacionet në...

Absurditetet kafkiane të Programit Vjetor të Letërsisë

Филип Клетников

23.02.22

Kurse Ministria e Kulturës e Maqedonisë edhe këtë vit me shpalljen e rezultateve vjetore për financimin e projekteve me interes kombëtar e shpalli qartë dhe pa mëdyshje ambicien e saj për t'u renditur në krye të paqartësisë (apo siç është në modë të...

Mundësia e humbur e mediave për të hedhur dritë mbi dhunën me bazë gjinore

Елена Гаговска

25.11.21

Elena Gagovska Mos zgjidhja e rastit, madje një vit pas zbulimit të tij aktivizon publikun, sepse rrënohet iluzioni në lidhje me atë se autoritetet punojnë për zgjidhjen e rastit. Dhuna mbi bazë gjinore është një nga format e rralla të dhunës ku faji...

Mbrëmjet e Poezisë së Strugës në rënie të lirë

Филип Клетников

07.09.21

Filip Kletnikov Duke pasur parasysh serinë e dështimeve në vitet e fundit, njerëzit kryesorë të festivalit duhet të parashtrojnë pyetjen – vetes dhe “autoriteteve” të famshme (sepse, siç e dimë, paratë janë gjithmonë një justifikim dhe...

Si kishte raportuar Ministria e Jashtme Britanike (Foreign Office) për Maqedoninë në vitin 1917

д -р Ненад Живановски

11.08.21

Dr. Nenad Zhivanovski Duke përgatitur delegacionin e saj për Konferencën e Paqes në Paris në vitin 1918, Ministria e Jashtme Britanike në vitin 1917 kishte përgatitur raporte për secilin vend, rajon ose ishull në botë. Synimi ishte që delegacioni britanik...

“Raki, hudhër dhe limon”: Si lajmet e rreme rrezikuan jetën e njerëzve në Shqipëri

Нертила Махо

09.07.21

Nertila Maho Problemi i vërtetë ishin qëndrimet joshkencore dhe të pabazuara që filluan të qarkullonin në shumicën e faqeve të internetit në muajt e parë të pandemisë. Mund të gjesh lehtësisht “lajme të rreme” se si COVID-19 mund të...