fbpx

Të gjithë faktorët që çuan në luftën në Ukrainë

Viktor Jakimovski

Politika

02.03.22

Прегледи

Sa i thellë është në fakt ky problem për të arritur në një pikë nga e cila “nuk ka kthim prapa”?

Edhe pse deri vetëm pak javë më parë probabiliteti për luftë dukej minimal dhe të gjitha lëvizjet e Kremlinit dukej se ishin një mjet për të krijuar pozicione më të mira në negociata, megjithatë ndërhyrja ushtarake ndodhi. Historikisht këta dy popuj janë quajtur mes veti “vëllezër”, por kur bëhet fjalë për interesat shtetërore, si duket kjo është e parëndësishme.

Doktrina e Primakovit

Evgeny Primakov është pa dyshim guru i politikës së jashtme ruse nga mesi i viteve 1990 e tutje. Pas grushtit të shtetit të dështuar në gusht të vitit 1991, ai u emërua Zëvendës Kryetar i Parë i KGB-së dhe Drejtor i Drejtorisë së Parë të Përgjithshme të KGB-së për Inteligjencën e Jashtme, kurse më vonë edhe Ministër i Punëve të Jashtme. Me pak fjalë, "fëmija i artë" i diplomacisë moderne ruse.

Përkatësisht, shtylla e "doktrinës" së Primakovit është se bota unipolare e dominuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës pas rënies së komunizmit është kundër interesave të Rusisë dhe se Rusia duhet të luftojë kundër interesave të Shteteve të Bashkuara të Amerikës deri në atë masë që të krijojë një botë të re multipolare. Primakov është i vetëdijshëm se ekonomikisht Rusia nuk është e gatshme të kundërshtojë vetëm Shtetet e Bashkuara dhe propozon që Rusia të hyjë në një partneritet me Kinën dhe Indinë në luftën për të krijuar qendra të reja globale të fuqisë. Në atë rast, Rusia mund të kundërshtojë lëvizjet e njëanshme të SHBA-së në arenën politike globale.

Për realizimin faktik të këtyre ideve, “doktrina” e Primakovit bazohet në tre parime themelore. E para është sigurimi i dominimit rus në bllokun post-sovjetik dhe zgjerimi i mëtejshëm i sferës së ndikimit të saj në Azinë Qendrore dhe Lindjen e Mesme. Parimi i dytë është parandalimi i zgjerimit të mëtejshëm të NATO-s në lindje dhe, nëse është e mundur, dobësimi i shteteve joanëtare dhe partnerëve amerikanë. Dhe së treti, krijimi i një partneriteti rus me Kinën dhe Indinë.

Realiteti gjeopolitik në Evropë përmes prizmit rus

Rusia nuk është ndjerë aspak rehat nga fqinjësia e saj perëndimore për 20 vitet e fundit për shkak të zgjerimit të NATO-s drejt lindjes dhe veçanërisht me Gjeorgjinë dhe Ukrainën që shfaqin interes për t'u bashkuar me aleancën. Kremlini e ka shprehur këtë me ndërhyrjet e saj në Gjeorgji në vitin 2008 dhe me atë që tashmë kishte filluar me Ukrainën (Krime) në vitin 2014. Megjithatë, në dhjetë vitet e fundit, disa ide të vjetra gjeopolitike që kanë shqetësuar seriozisht Kremlinin janë ringjallur.

Një rrezik për Rusinë ishte bashkimi i një grupi vendesh rreth idesë së Iniciativës së Tre Deteve (Three Seas Initiative), të cilat e konsideronin Ukrainën si kyçe për zbatimin e plotë të idesë së kundërshtimit të Rusisë, kryesisht në planin energjetik, ndërsa alarmi tjetër gjeopolitik erdhi nga Stambolli më pak se një vit më parë me fillimin e ndërtimit të “Kanalit të Stambollit”.

Gjegjësisht, me ndërtimin e Kanalit të Stambollit, Turqia planifikon të anashkalojë, ose thënë më saktë, të mos e zbatojë Konventën e Montreux e cila rregullon regjimin e gjirit të Bosforit dhe Dardaneleve. Kjo Konventë, ndër të tjera, parashikon ndalimin e hyrjes së anijeve luftarake në Detin e Zi të vendeve që nuk janë rezidente. Pikërisht kjo është ajo që i pengon Shtetet e Bashkuara të Amerikës të stacionojnë anije të mëdha luftarake në Detin e Zi, dhe gjithashtu për shkak të krizës së statusit detar moreuzeve të vitit 1946, BRSS-ja e detyri de fakto Turqinë të bëhej anëtare e NATO-s.

Ndërtimi eventual i Kanalit të Stambollit dhe funksionimi i tij i veçantë jashtë kuadrit të parashikuar të Konventës së Montreux do të nënkuptonte një prani të mundshme të rritjes së anijeve luftarake amerikane në ujërat më të rëndësishme të Rusisë. Kjo është një çështje shumë e rëndësishme e sigurisë për Rusinë, sepse kjo marrëveshje ndërkombëtare i jepte asaj njëfarë garancie se shanset për të pushtuar Detin e Zi janë minimale.

Megjithatë, pas aneksimit të Krimesë, Kremlini zyrtar nuk donte t'ia linte rastësisë dhe filloi ndërtimin e urës së famshme të Krimesë në Detin Azov pranë ngushticës së Kerçit. Domethënë, kjo urë, përveç përdorimit tregtar dhe simbolikës që pati me aneksimin e Krimesë meë pjesën tjetër të territorit rus, synon të ketë edhe një lloj barriere fizike (mbrojtëse) për hyrjen e anijeve të larta (anijeve luftarake) në detin ​Azov për shkak të lartësisë prej vetëm 35 metrash.

Historia ka treguar se kërcënimet më të mëdha të Rusisë shpesh vinin nga Perëndimi. Kjo do të thotë, fillimisht Napoleoni dhe më vonë Hitleri që depërtuan nga ana e tyre perëndimore - Napoleoni pushtimin e bëri përmes Lituanisë dhe Bjellorusisë, ndërsa ushtria e Hitlerit hyri në Bjellorusi përmes Polonisë, dhe në pjesën më të madhe të Ukrainës për të arritur në Moskë dhe Rajonin e Kaukazit. Pse është kjo kaq e rëndësishme?

Burimi: pixabay.com

Rrafshi i Evropës Veriore është një makth për sa i përket aspektit të mbrojtjes për Rusinë. Ky terren i rrafshët që fillon diku nga Belgjika dhe Holanda në perëndim dhe që po zgjerohet në lindje është shumë i vështirë përsa i përket mbrojtjes ushtarake, sepse është një terren i madh dhe i sheshtë. Nga perspektiva ruse, ata e shohin NATO-n si një agresor të mundshëm, ushtria e të cilit, përmes shteteve anëtare të saj, do të vinte lehtësisht në "oborrin e shtëpisë" së Rusisë në të ardhmen. Kështu vijmë deri te problemi kryesor me Ukrainën.

Organizata e Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO) është një aleancë ushtarake e ngjashme me NATO-n midis Rusisë, Bjellorusisë, Armenisë, Kazakistanit, Kirgistanit dhe Taxhikistanit që është një lloj "siguresë" për Rusinë në bllokun post-sovjetik - që pikat e tyre strategjike nuk do të të vihen në pikëpyetje nga ana e NATO-s. Ajo që është specifike është se Ukraina nuk donte të anëtarësohej në CSTO.

Me përfshirjen eventuale të Ukrainës në orbitën e një Kremlini zyrtar (anëtarësimi në CSTO), linjat mbrojtëse do të ishin zhvendosur në kufirin e Ukrainës me Poloninë, kështu që nuk është çudi që deklarata e Putinit se, sipas tij, shpërbërja e BRSS-së ishte katastrofa më e madhe gjeopolitike e shekullit të 20-të. E gjithë kjo tregon se sa vetëm Ukraina ka qenë dhe është ende vendimtare për të gjitha strategjitë që Rusia ka ndaj Perëndimit, si në aspektin defanziv ashtu edhe në ofanziv, si historikisht ashtu dhe ekonomikisht.

Mundësitë ekonomike për Rusinë në Ukrainë

Gjatë ekzistencës së BRSS-së, Ukraina ishte një urë për korridoret kryesore energjetike nga burimet në rajonin e Siberisë përmes të cilave Evropa furnizohet aktualisht me gaz. Pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik dhe pavarësisë së Ukrainës, Rusia është përfshirë në një situatë në të cilën Ukraina ka kërkuar tarifa për kalimin e korridoreve nëpër territorin e saj, gjë që Rusia u detyrua të pranonte në atë kohë.

Rusia nuk e pëlqeu këtë varësi, kështu që në njëzet vitet e fundit ajo ka filluar ndërtimin e një rrjeti gazsjellësi që do të anashkalojë Ukrainën - Rrjedha Veriore 1, Rrjedha Veriore 2, Rrjedha Turke, Rrjedha e Jugut dhe gazsjellësi Yamal-Evropë.

Gjërat ndryshuan ndjeshëm dhjetë vjet më parë kur u gjetën në Zonat Ekskluzive Ekonomike të Ukrainës (EEC) në Detin e Zi (kryesisht rreth Krimesë), si dhe në Donbas në lindje dhe afër Karpateve në perëndim rezerva të mëdha t gazit në vlerë prej triliona dollarësh amerikan.

Alarmet në Kremlinin zyrtar u ndezën kur kompanitë ExxonMobil dhe Royal Dutch Shell fituan të drejtat për të eksploruar dhe gërmuar – që do të thotë se Ukraina mund të sfidonte në 5-10 vjet varësinë energjetike të Rusisë nga e cila varet PBB-ja ruse, por edhe ta përdorë atë si një "instrument për shtrëngim/detyrim" në marrëdhëniet ndërkombëtare. Me një "bum" të tillë, Ukrainës ndoshta nuk do t'i duhej shumë kohë për t'u bërë më vonë një anëtare e BE-së.

Faza e parë e reagimit të Rusisë ndaj këtij "rreziku" ishte aneksimi i Krimesë. Me aneksimin, Rusia arriti të vërë nën kontrollin e saj 2/3 e EEC-ve të Ukrainës dhe ku besohet se ndodhen shumica e vendburimeve të gazit, si dhe sekuestroi pajisje gërmimi me vlerë 800 milionë dollarë, me të cilat e penguan më tej Ukrainën të kryente gërmimet e mëtejshme.

Prandaj nuk është për t'u habitur që tani në tryezën e bisedimeve, një nga tri kërkesat e palës ruse është që Kievi zyrtar të pranojë se Krimea është territor rus, gjë që do të lehtësonte situatën me BEE-në dhe do të bënte gërmime në to.

Nga situata e krijuar aktualisht, Rusia ka arritur të zgjidhë një çështje mjedisore dhe ekonomike, ajo është furnizimi me ujë i Krimesë, i cili ishte mbyllur nga Ukraina pas aneksimit të Krimesë nga Rusia, dhe ka shumë mundësi që kjo çështje të jetë një nga disa prej “pikave të nxehta” në negociata.

Pse pikërisht tani?

Kur lufta është e pashmangshme, sulmo i pari”, tha Vladimir Putin, duke shpjeguar vendimin e tij për të kundërshtuar ISIS-in, duke thënë se këtë leksion e kishte mësuar në rrugët e qytetit të tij pesëdhjetë vjet më parë.

Një arsye për të hyrë në një "aventurë" të tillë pikërisht tani është se Putini ose Kremlini zyrtar ka bërë një vlerësim të dallimeve në shumë çështje në bllokun perëndimor - për shembull, situatën rreth Gjermanisë dhe Rrjedhës Veriore 2; Pikëpamja e Macron se NATO është "me tru të vdekur"(brain dead) dhe se BE-ja duhet të fokusohet në politikën e saj të sigurisë, etj.

Arsyeja e dytë është problemi demografik që ka Rusia. Në periudhën midis muajit tetor 2020 dhe muajit shtator 2021, Rusia pësoi rënien më të madhe natyrore të popullsisë që nga Lufta e Dytë Botërore, duke humbur 997,000 njerëz. Ky trend do të ndikojë seriozisht në vendimet që do të marrë Rusia në dekadën e ardhshme, për shkak të rrezikut të dobësimit të fuqisë së saj ushtarake në planin afatgjatë.

Arsyeja e tretë dhe e fundit është subjektive, personalisht e presidentit Vladimir Putin. Gjegjësisht, se si do të mbahet mend nga historia, njeriu që ka pushtetin absolut në një nga tre vendet më të fuqishme në botë.

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Viktor Jakimovski

Viktor Jakimovski është një shkencëtar i diplomuar politik. Ka përfunduar studimet në Fakultetin Juridik "Iustinianus Primus" - Shkup. Tani po studion për master në Marrëdhëniet Ndërkombëtare, Integrimin Evropian dhe Diplomacinë në të njëjtin fakultet.