fbpx

Дали роботска рака може да одгледа вкусен скопски јабучар?

Одраз

Поткасти

30.01.24

Прегледи

На пазар робот ви нуди зеленчук одгледан од робот. Тешко замисливо барем во догледна иднина дека до тој степен ќе се развие работата, но и кој да знае ако се има предвид дека технологијата брзо се развива, а концептот на дигитализацијата во земјоделството полека почнува да продира и во Македонија.

За тоа дали дигитализацијата може да им помогне на земјоделците во настапувачките промени во климата, во влијанието врз животната средина и недостигот на работници во македонското земјоделство разговаравме со директорот на Земјоделски институт, проф Виктор Ѓамовски, сo Благоја Муканов, основач и сопственик на компанијата за дигитално земјоделство АгФутура и со претседателката на Националната федерација на фармери, Васка Мојсовска.