fbpx

Res publica prezanton: Histori nga rajoni #6

"Valë të reja, politika të vjetra"

Vendet e Ballkanit muajt e fundit kanë pësuar një goditje të re nga KOVID-19. Qeveritë nxituan të miratojnë një sërë masash që synojnë përballjen me rritjen e infeksioneve në fund të verës. Disa vende kanë rivendosur shtetrrethimin (orën policore), të tjerët kanë miratuar certifikatën e detyrueshme të vaksinimit, secili vend duke u përballur me sfidat e veta të brendshme në përpjekjet e tyre për të përballuar pandeminë. Normat e vaksinimit nuk janë ende në një nivel të kënaqshëm në shumicën e vendeve të rajonit dhe duke pasur parasysh që pasojnë muaj të ftohtë, njerëzit do të jenë më të prirur të mblidhen në hapësira të mbyllura. Viti shkollor ka filluar gjithashtu në shumicën e vendeve, në disa me një prani fizike, e cila sjell sfida në vetvete. E gjithë kjo është një arsye për shqetësim pasi qeveritë kanë qenë kryesisht të paafta për t'iu përgjigjur në mënyrë të shpejtë, të koordinuar dhe transparente sfidave të imponuara nga pandemia.

"Tregime nga Rajoni #6" ne mbulojmë mënyrën se si qeveritë në të gjithë Ballkanin vazhdojnë të përballen me pandeminë në këto kohë të pabesë. Shpresojmë, se do të mund të mësojmë nga përvojat e njëri-tjetrit, pozitive dhe negative. Kjo është mënyra e vetme që të mund të fillojmë të gjejmë rrugën tonë për të shpëtuar nga vala e fuqishme e pandemisë.

Me tekstin e pare fillojmë të premtën më (1 tetor).

Edicioni i gjashtë i projektit “Histori nga rajoni” zbatohet nga Res Publica dhe Instituti për Studime të Komunikimit (ISK), në bashkëpunim me partnerët tanë nga Kroacia (Lupiga), Kosova (Sbunker), Serbia (Autonomija), Bosnja dhe Hercegovina (Analiziraj.ba), Mali i Zi (PCNEN), Shqipëri (Exit), Sllovenia (DKIS) dhe Greqia (Macropolis).

Iniciativën „Histori nga rajoni“ e realizon Instituti për Studime të Komunikimit në kuadër të projektit „Bashko pikat: politika të përmirësuara përmes pjesëmarrjes qytetare“, zbatuar nga Instituti për Studime të Komunikimit (ISK), me mbështetjen e Ambasadës Britanike në Shkup.

Partnerët tanë

PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI
PCNEN LOGO PARTNERI

Kampionia e valës së parë, Greqia, ngec në procesin e vaksinimit

Georgia Naku

Denis-Kolundzija-400x500Ndoshta për shkak të euforisë që ka sjellë turizmi - si mundësia e vetë grekëve për të shijuar pushimet, ashtu edhe ndikimi pozitiv në ekonominë kombëtare - që publiku i gjerë ka qenë i gatshëm të tolerojë numrat e rasteve ditore mesatarisht mes 2,000 dhe 3,000 gjatë gjithë verës, dhe viktima dyshifrore ditore duke u ngjitur në shifrën mbi 40 vdekjesh në shtator, të cilën ekspertët e kanë përshkruar si "një autobus njerëzish që bien nga një shkëmb çdo ditë".

Më shumë
  53 Klikime
  0 Komente

Rruga e Serbisë drejt imunitetit kolektiv: Kush mbijeton do të dëshmojë

Denis Kolunxhija

Denis-Kolundzija-400x500Entuziazmi në muajt e parë të këtij viti lidhur me vaksinimin masiv në Serbi ishte i tillë saqë në muajin mars, Serbia ishte madje e para ndër vendet evropiane për sa i përket numrit të atyre që morën dozën e dytë për milion banorë. Tetë muaj më vonë, u vaksinua më pak se gjysma e popullsisë së përgjithshme, ndërsa Serbia përsëri arriti në vendin e parë në Evropë dhe vendin e katërt në botë!) - këtë herë, për fat të keq, sipas numrit të të infektuarve rishtas me COVID-19 për milion banorë.

Më shumë
  534 Klikime
  0 Komente

Gaz lotsjellës në vend të vaksinave

Biljana Zhikiç

Biljana-Zikik-200x250Me vetëm 48% të popullsisë së vaksinuar, gabimeve të papranueshme të grupit të ekspettëve për Covid-19 dhe protestave masive kundër vaksinimit, është e qartë se fushata e vaksinimit në Slloveni ishte jashtëzakonisht e pasuksesshme. Në vend që të bindin sa më shumë njerëz, qeveria, me komunikimin e saj të dobët dhe joprofesional dhe komunikuesit e pabesueshëm që kanë humbur prej kohësh çdo besim tek qytetarët, nga skandalet e vazhdueshme korruptive, shtypja e vazhdueshme, miratimi i masave politike e jo shëndetësore dhe sundimi autoritar, kanë ndikuar që gradualisht të humbin besimin e kandidatëve të mundshëm për vaksinim.

Më shumë
  120 Klikime
  0 Komente

Pse fundi i pandemisë po vjen më ngadalë në Maqedoni?

Dr. Haris Babaçiç

Haris Babacik 400x500Në fillim të pandemisë, ne vlerësuam se ndoshta do të zgjasë për dy vjet. Një vit e shtatë muaj më vonë, sot pyes veten nëse do të jetë kështu me Maqedoninë.

Më shumë
  433 Klikime
  0 Komente

Përtej teorive të konspiracionit: Si keqmenaxhimi ndikoi procesin e vaksinimit në Shqipëri

Barbara Halla

Barbara Halla 400x500Dhe ndërsa qershori dukej si momenti kur Shqipëria kishte marrë kthesën, me normat e infeksionit që ranë në numra njëshifrorë, deri në fund të korrikut (pasi një numër rekord vizitorësh kishin hyrë në Shqipëri, duke tejkaluar numrat para pandemisë), kjo normë kishte marrë tatëpjetën. Në gusht, numri i rasteve ditore arriti në 1.000.

Më shumë
  225 Klikime
  0 Komente

Panik për mungesë vaksinash, por kur mbërritën kishte plot „për t'u hedhur“

Mladen Obrenoviç

Mladen Obrenovic 400x500Marrë parasyh mosbesimin e konsiderueshëm dhe ndikimin e fortë të kundërshtarëve të vaksinimit, por edhe me faktin se Bosnja dhe Hercegovina është mjaft vonë me imunizimin masiv në raport me fqinjësinë, dhe në raport me botën, përqindja e qytetarëve të vaksinuar është jashtëzakonisht e ulët. Të dhënat e fundit tregojnë se as 12 përqind e popullsisë së rritur, pra çdo banor i tetë, nuk është plotësisht i vaksinuar, dhe Bosnja dhe Hercegovina është e para në Evropë për sa i përket numrit të vdekjeve për milion banorë.

Më shumë
  43 Klikime
  0 Komente

Lufta kundër dizinformatave dhe lajmeve të rreme është një zgjedhje "të jemi apo të mos jemi"!

Teofil Blazhevski

Teofil Blazevski 400x500Lufta kundër lajmeve të rreme dhe dizinformimit është shumë më e vështirë se të gjitha masat dhe aktivitetet e ndërmarra ndërkombëtarisht dhe të miratuara ose të zbatuara në vend. Është një proces kompleks në të cilin as media, as institucionet, as organizatat e shoqërisë civile, të paktën individët, nuk mund të luftojnë të vetëm, kurse pasojat mund të jenë shumë më të frikshme se këto aktualisht.

Më shumë
  436 Klikime
  0 Komente

"Raki, hudhër dhe limon": Si lajmet e rreme rrezikuan jetën e njerëzve në Shqipëri

Nertila Maho

Ivan Subotic 400x500Problemi i vërtetë ishin qëndrimet joshkencore dhe të pabazuara që filluan të qarkullonin në shumicën e faqeve të internetit në muajt e parë të pandemisë. Mund të gjesh lehtësisht "lajme të rreme" se si COVID-19 mund të trajtohet në shtëpi me raki!

Më shumë
  807 Klikime
  0 Komente

Kush dhe si gënjeu për Kovid-19 në Serbi?

Ivan Subotiç

Ivan Subotic 400x500Në një moment, në media mund të lexohej se Tylol Hot (një pluhur me paracetamol që trajton ftohjet) në kombinim me rakinë shëron Kovid-19, megjithëse kombinimi i alkoolit dhe paracetamolit është i rrezikshëm për shkak të rritjes së mundshme të efekteve anësore të ilaçit.

Më shumë
  716 Klikime
  0 Komente

P(l)andemija

Ivor Fuka

Ivor Fuka 400x500Është e qartë, ngado që të kthehemi, me lajmet e rreme, dizinformatat dhe teoritë konspirative, ne do të luftojmë për një kohë të gjatë. Dhe a kemi përmendur tashmë që politikanët janë ndër shpërndarësit më të mëdhenj të dizinformatave? Ja pra, tani po ua bëjmë me dije!

Më shumë
  440 Klikime
  0 Komente

Lajmet e rreme dhe konfuzioni në kohë pandemie në Kosovë

Violeta Zefi

Violeta Zefi 400x500Teoritë e konspiracionit dhe lajmet e rreme shpërndaheshin më shpejt se vetë virusi. Ato nuk njihnin kufij, moshë, gjini apo edhe kombësi.

Më shumë
  487 Klikime
  0 Komente

Faktet alternative dhe teoritë e konsiparcionit në kohën e pandemisë

Vuk Vuçetiç

Minas Bakalcev 400x500Të gjitha teoritë e konspiracionit kanë premisa shumë të thjeshta mbi të cilat funksionojnë. Në themel të çdo teorie konspirative është ndarja e botës në të mirë dhe të keqe. Është e vështirë t'i përgënjeshtrosh, sepse kushdo që përpiqet ta bëjë këtë konsiderohet pjesëmarrës në konspiracion. Problemi është se këto teori përhapen shumë shpejt, zakonisht përmes rrjeteve sociale, por edhe grupeve të mbyllura në disa platforma si Viber dhe të ngjashme.

Më shumë
  283 Klikime
  0 Komente

Të fundit në Ballkan: Rruga e vështirë e Kosovës për të siguruar vaksina

Arbër Fetahu

Arber Fetahu 400x500Para disa javësh, pandemia shënoi përvjetorin e saj të parë. Kovid-19 vuri në pah problemet sistematike në sistemin shëndetësor dhe institucionet e tjera të Kosovës. Ndërsa numri i lartë i rasteve pozitive dhe rasteve të vdekjes u bënë lajmi kryesor në media, deklaratat e qeverisë se ata kishin siguruar qindra mijëra vaksina ishin plot shpresë, por me kusht që këto të ishin të vërteta.

Më shumë
  500 Klikime
  0 Komente

Argumente dhe akuza ndërpartiake në vend të vaksinave

Vanja Stokiç

Vanja Stokic 400x500Përveç disa përpjekjeve të izoluara, shumica e njerëzve nuk reagojnë dhe nuk kërkojnë llogari nga institucionet. Ata madje nuk e pranojnë as mundësinë e rrallë që u ofrohet për t'u vaksinuar. Sikur duan të presin, për të parë nëse kundërshtarët e vaksinimit apo mjekët kanë të drejtë dhe si do të përfundojë e gjithë drama e furnizimit me vaksina. Me shumë gjasë do të jetë tepër vonë atëherë.

Më shumë
  446 Klikime
  0 Komente

Dështimi i Bullgarisë sa i përket vaksinimit kundër KOVID-19: rreziqe të mëdha, rezultate mediokre

Vladimir Atanasov

Naum Kajcev 400x500Programi i vaksinimit i Bullgarisë mund të konsiderohet vetëm si një dështim. Mund të jetë pasojë e një numri faktorësh - organizimit të dobët, paaftësisë dhe konfliktit të mundshëm të interesit. Nga ana tjetër, drama, e cila po zbërthehet tani, nuk duhet të na habitë. Bullgaria është e dyta në BE për nga numri i vdekjeve për kokë banori në bazë të statistikës javore dhe e fundit në BE për nga numri i vaksinave të administruara për kokë banori.

Më shumë
  815 Klikime
  0 Komente

Ritëm tmerrësisht i ngadaltë i vaksinimit në Kroaci

Vedrana Simičević

Naum Kajcev 400x500Nepotizmi, strategjia dhe komunikimi i dobët me publikun shënuan muajt e parë të vaksinimit dhe ndikuan në faktin që Kroacia aktualisht të gjendet në fund të shkallës së BE-së për sa i përket përqindjes së popullsisë së vaksinuar. Ndërsa është duke u tërbuar vala e tretë e pandemisë, qytetarët janë të irrituar kur shohin në disa qytete njerëz të shëndetshëm të moshës së mesme tashmë të vaksinuar, kurSe diku tjetër ata mbi 70 vjeç janë ende në pritje të telefonatës për vaksinim.

Më shumë
  488 Klikime
  0 Komente

Herdo-kurdo, do të bëhet! – Si po zhvillohet vaksinimi në Maqedoni

Stefan Ristovski, Angel Mojsovski

Ristovski MojsovskiNumri i të infektuarve dhe i rasteve të vdekjes është rritur ndjeshëm në periudhën e kaluar, dhe situata epidemiologjike në vend është kritike. Megjithatë, Komisioni për sëmundje infektive nuk planifikon të rekomandojë masa shtesë parandaluese për momentin, duke ngritur dilemën nëse shëndetësia apo ekonomia kanë përparësi në këtë pandemi.

Më shumë
  509 Klikime
  0 Komente

Greqia është në prag të realizimit të normës së BE-së sa i përket vaksinimit, mirëpo po përballet me presion në vigjilje të sezonit turistik

Georgia Nakou

Georgia Nakou 400x500Qarqet qeveritare po shpresojnë se rritja e normës së vaksinimit dhe moti i ngrohtë do të ulin numrat e rasteve në nivele të menaxhueshme dhe do ta bëjnë më të sigurtë pritjen e vizitorëve për hir të ekonomisë. Shifrat thonë se kjo do të ishte një strategji me rrezik shumë të lartë nga sa pranohet publikisht.

Më shumë
  395 Klikime
  0 Komente

Në kuptimin e plotë të fjalës, në Serbi do të ketë vaksina për t’u hedhur

Igor Todoroviç

Igor Todorovic 400x500Serbia është e para në Evropë dhe e shtata në botë sipas shkallës së vaksinimit të plotë! Por, duke marrë parasysh lëvizjet e fundit të autoriteteve, ka një ngecje. Pas të gjitha mrekullive që kemi parë në dekadat e fundit, radha i erdhi turizmit të vaksinave Deklaratat dhe aktivitetet kundërthënëse që nga fillimi i epidemisë, veçanërisht ato që vijnë nga shtabi i krizës, kanë ngjallur dyshime te njerëzit dhe kanë lënë hapësirë ​​për teoritë e konspiracionit. Për më tepër, shpenzimet e importit të vaksinave janë të panjohura. Pyetja është nëse kërkesa për vaksinim do të rritet.

Më shumë
  775 Klikime
  0 Komente

Mali i Zi dhe vaksinimi kundër KOVID-19: O Zot, na jep shëndet

Daniela Vukçeviç

Daniela Vukcevic 400x500Kohë më parë, këngëtarja shumë e njohur nga rajoni Lepa Brena, në një nga këngët e saj kishte kënduar "O Zoti na jep shëndet dhe lumturi". Megjithëse kanë kaluar më shumë se tre dekada nga kjo këngë, ky refren është veçanërisht i rëndësishëm sot.

Më shumë
  687 Klikime
  0 Komente