Говор на омраза

Институционалната пасивност кон (воскреснувањето на) јавните соби

Иван Дургутов

08.11.21

м-р Иван Дургутов Македонското општество како целото да е претворено во една голема јавна соба, во воајерска одаја во која секој милува да ѕирне во...

„Хејт Словени“ – Говорот на омраза на Балканот

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

31.05.21

Проф. Д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Говорот на омраза е вообичаена појава во јавниот дискурс на овие простори. Грди зборови, инсинуации,...

Потребен ли е Хајд парк за говорот на омраза

д -р Ненад Живановски

03.04.19

ALB д-р Ненад Живановски Трауматичното искуство од повеќегодишното толерирање и стимулирање на говорот на омраза кон политичките опоненти на...

Беспоштедната борба со говорот на омраза како причина плус за европеизација на Македонија

Иван Дургутов

21.11.18

МК   ALB м-р Иван Дургутов Умешноста на едно општество не се мери по тоа дали говорот на омраза изобилува или целосно отсуствува, туку по тоа...

Модерацијата како модел за саморегулација кај онлајн медиумите

Лилјана Пецова-Илиеска

15.08.17

м-р Лилјана Пецова-Илиеска Најчести места каде што може да се препознае (и шири) говорот на омраза на интернет се всушност онлајн медиумите кои...