fbpx

Џозеф E. Стиглиц (Joseph E. Stiglitz)

Џозеф Е. Стиглиц, Нобелов лауреат за економија и универзитетски професор на Универзитетот Колумбија, е поранешен главен економист на Светската банка (1997-2000), претседавач на Советот на економски советници на претседателот на САД и копретседател на Високата комисија за цените на јаглеродот.. Тој е копретседавач на Независната комисија за реформа на меѓународното корпоративно оданочување и е водечкиот автор на IPCC Climate Assessment (Проценка на климата на IPCC) од 1995 година.

Нееднаквост и демократија

Џозеф E. Стиглиц (Joseph E. Stiglitz)

08.09.23

Доколку правилно се испланираат и спроведат политички реформи, демократиите можат да станат поинклузивни, со повеќе слух за граѓаните и помалку...