fbpx

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

Дубравка Валиќ Недељковиќ (1952), до октомври 2018 година, беше редовен професор на Катедрата за медиумски студии на Филозофскиот факултет, Универзитет во Нови Сад, Србија. Клучни теми: новинарство, медиумска писменост, средства за масовна комуникација, анализа на критични медиумски дискурси, родови студии, медиуми на јазиците на малцинствата, мултикултурализам и разновидност на пријавување. Соработник e на списанија и учесник на конференции во земјата и странство (над 150). Има објавено осум книги и над 300 академски трудови во областа на медиумите. Добитник е на многу новинарски награди за информативна радио програма (вести) и радио репортажа.

Жените имаат сè помалку пристап до медиумите во Србија

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

28.06.23

Значително повисоката застапеност на мажите како извор на информации и како интервјуирани лица споредено со жените е континуирана медиумска...

„Хејт Словени“ – Говорот на омраза на Балканот

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

31.05.21

Проф. Д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Говорот на омраза е вообичаена појава во јавниот дискурс на овие простори. Грди зборови, инсинуации,...

Пандемијата покажа дека новинарите не знаат како да известуваат во кризни ситуации

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

29.05.20

ALB  SR проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Она она што го нудат медиумите во времето на КОВИД-19 покажа колку тие не се подготвени за да...

Слатко горчлива божиќна романса

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

03.01.20

ALB  SR Дубравка Валиќ Недељковиќ Не може да се каже дека поджанрот на божиќни романтични филмови котира високо на листата на светски...