fbpx

Ерван Фуере

Амбасадорот Ерван Фуере е виш научен соработник во Центарот за европски политички студии (CEPS). Пред да се приклучи на ЦЕПС во 2013 година, тој беше специјален претставник за процесот на помирување во Придњестровје за време на ирското претседавање со ОБСЕ во 2012 година. За време на неговата 38-годишна кариера во европските институции, тој беше првиот што ги презеде заедничките одговорности на специјален претставник на ЕУ и шеф на делегацијата во надворешната служба на ЕУ, кога беше назначен во оваа двојна функција во Северна Македонија (2005-2011). првиот шеф на делегацијата во Јужна Африка (1994-1998) и првиот шеф на делегацијата во Мексико и Куба (1989-1992). Тој беше награден со Орден за добра надеж (Order of Good Hope) од претседателот Нелсон Мандела во 1998 година.

Агендата за проширување на ЕУ: Враќање на вистинскиот пат, или реприза на веќе виденото?

Ерван Фуере

02.12.22

Ракот на корупцијата и понатаму е ендемичен, а актуелната власт сè повеќе потпаѓа под лошите навики на претходниот режим на Никола...