fbpx

Фјола Цака (Fjollë Caka)

Фјола Цака е архитектка, социолог и урбанистичка планерка од Приштина (Косово), која работи на одржлив, инклузивен, отпорен развој на градовите и заедниците, со ниски јаглеродни емисии. Таа е докторантка и предавач на Универзитетот на Југоисточна Европа (Северна Македонија), како и Амбасадорка за климатски промени на GYCN за Косово од 2021 година.

Зошто Косово се врти кон зелените технологии

Фјола Цака (Fjollë Caka)

10.06.24

Косово произведува 88% од својата енергија благодарение на електраните Косово А и Косово Б, кои се меѓу најголемите загадувачи во...

Климатската отпорност на градовите во Косово

Фјола Цака (Fjollë Caka)

03.07.23

Справувајќи се со голем број кризи истовремено, градовите мора да посветат повеќе внимание на плановите за ублажување на катастрофите и одговор...