fbpx

Харолд Џејмс

Харолд Џејмс е професор по историја и меѓународни односи на Универзитетот Принстон. Toj e специјалист за германска економска историја и за глобализација, е коавтор на Еврото и битката на идеите и автор на Создавањето и уништувањето на вредноста: циклусот на глобализацијата, Круп: Историја на легендарната германска фирма, Создавање на Европската монетарна унија и Војна на зборови.

Инфлацијата ги уништува гнилите влади

Харолд Џејмс

08.12.23

Историски гледано, инфлацијата честопати имаше функција на тоа да биде лакмусов тест за демократските и авторитарните влади, бидејќи таа значи...

Вештачката интелигенција ги промени работите од корен

Харолд Џејмс

07.08.23

Досегашниот технолошки развој имаше големо влијание на промена на однесувањето на луѓето, а сегашниот брз развој на вештачката интелигенција ќе...

Технологија за мене, но не и за нив

Харолд Џејмс

12.05.23

Технолошките промени секогаш ќе доведуваат до суштински пореметувања и ќе создаваат нови победници и губитници. Иронично е, но речиси и да не е...