fbpx

Јана Лозаноска

Јана Лозаноска, е доктор на науки при Универзитетот за мир на Обединетите Нации, во Костарика. Магистерски студии по меѓународно хуманитарно право има заршено на Универзитетот во Женева и Институтот за меѓународни студии во Женева-Швајцарија. Додипломски на Правниот факултет во Скопје. Има објавено трудови поврзани со човекови права, род и ЛБТ; прашањето за името од призма на меѓународно право, ЕУ и човекови права, итн.

Ковид-19: вонредна состојба за човековите права

Јана Лозаноска

10.04.20

Јана Лозаноска Македонија спаѓа во групата држави во кои се преземени ригорозни ограничувања на човековите права заради справување со...

За етиката во снимањето на „Медена земја“

Јана Лозаноска

05.02.20

ALB Јана Лозаноска Процесот на создавање на уметничко/филмско дело е индивидуален и личен избор на уметникот. Но, дали притоа авторите на филмот се...

Дали технологијата е закана за демократијата?

Јана Лозаноска

27.05.19

ALB Јана Лозаноска Било какво слепо поддржување на технолошкиот прогрес има консеквенци не само за природата, видливи преку глобалното затоплување...

Власта и политичкиот дискурс на бајки со еднорози и вилински кончиња!

Јана Лозаноска

27.02.19

ALB д-р Јана Лозаноска Единствената сламка за спас на давеникот, на кој му треба реанимација, е фразата „ќе не биде“ која започна со Договорот од...

Универзалната декларација за човековите права – реалност или мит?

Јана Лозаноска

28.12.18

ALB Јана Лозановска Најголемиот проблем е кога врската со државата ќе се прекине, како што е случајот со бегалците, кои губат секаква припадност со...