fbpx

Константин Битраков

Константин Битраков е магистер по право (област: административно право) со положен правосуден испит и докторант на Правниот факултет во Белград. На професионален план, тој извршува научни и административни работи како соработник во Центарот за стратегиски истражувања при Македонската академија на науките и уметностите, но активен е и во невладиниот сектор.

Словачките „мировни маршеви“ ja разбрануваа проруската поддршка во општеството

Михаела Ружичкова

10.05.23

Во текот на февруари и почетокот на март 2023 година, во Словачка се одржаа маршеви како повик за мир во Украина. Парадоксално, мировните маршеви им...

Дали во 2023 година ЕУ повеќе ќе се ангажира за земјите од Западен Балкан?

Висар Џамбази

26.12.22

Едно големо отворено прашање кое се однесува на политиката за проширување на ЕУ и понатаму е Косово. Кандидатскиот статус за ЕУ за Босна и...

Падот на медиумите кои шират проруски дезинформации во Словачка

Михаела Ружичкова

02.09.22

Блокирањето на веб-страници во Словачка кои шират дезинформации од страна на Националната агенција за безбедност е чекор без преседан кој беше...

Легализација на корупцијата во македонскиот јавен сектор?

Константин Битраков

18.02.19

ALB м-р Константин Битраков  Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари...

„Џелат“ или заштитник на пазарот: Комисијата за заштита на конкуренцијата

Константин Битраков

03.06.17

м-р Константин Битраков Комисијата за заштита на конкуренцијата е пазарен „џелат“ кој може да ги изрече највисоките глоби во македонскиот правен...

Лажните придобивки од слободните економски зони

Константин Битраков

18.03.16

Константин Битраков Технолошко-индустриските развојни зони се економска преродба или економски спин? Истражувачите ги истакнуваат огромните...

Буџетска транспаретност – сон или јаве?

Константин Битраков

10.11.15

Константин Битраков Настаните од 24 декември 2012 година, ја сместија Македонија меѓу последните 30 земји во светот во поглед на буџетската...