fbpx

Огнен Вангелов и Љупчо Ристески

Д-р Огнен Вангелов е доцент по политички науки на УАКС и истражувач при Центарот за демократија и разновидност на Квинс универзитетот (Queen’s University), Канада. Тој е член на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија. Д-р Љупчо Ристески е редовен професор на Институтот за етнологија и антропологија при УКИМ. Член на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија.

Зајакнување на климатските заложби таму каде што е најпотребно

Раниа Ал-Машат

Ерик Берглоф

21.07.23

Со оглед на стремежот за воспоставување на државни капацитети кои се потребни за да се постигнат нето-нула емисии до 2050 година, земјите во развој...

Обединување околу „историски вистини“ или околу различности? (II)

Огнен Вангелов и Љупчо Ристески

28.05.21

Текстот е одговор на блогот „За обединувањето околу нашата заедничка историја – Цар Самоил erga omnes (II)“ од Наум Кајчев, објавен на 21 мај, 2021...

Обединување околу „историски вистини“ или околу различности?

Огнен Вангелов и Љупчо Ристески

15.04.21

Текстот е одговор на блогот „За обединувањето околу нашата заедничка историја – цар Самоил erga omnes“ од Наум Кајчев објавен на 07 април, 2021 година....