fbpx

tolgas

Јанис Компатсијарис: Вештачката интелигенција може да им помогне на медиумските професионалци

01.03.24

Сè поголема е загриженоста меѓу медиумските професионалци за тоа како зголемената автоматизација на работните текови во...

Важноста на AI писменоста во борбата против дигиталното родово базирано насилство

Боби Бадаревски

28.02.24

Кога ја тестирав новата вирална апликација за AI аватари Lensa, се надевав дека ќе добијам слични резултати како некои од моите колеги од MIT Technology...

Осамената смрт на Алексеј Навални

Нина Л. Хрушчoва

23.02.24

Уште во 2013 година, кога критичарот на Кремљ Алексеј Навални се соочуваше со лажни кривични пријави, се потсетив кога мојот прадедо, советскиот...

Каков див свет има во Скопје?

23.02.24

За разлика од постојаниот притисок за поголема урбанизација и средени симетрични простори кои му годат на човечкото око, на живиот свет му...

Томас Гуритин: Без модерирање вештачката интелигенција ќе биде повеќе штетна отколку корисна

22.02.24

Вештачката интелигенција може да биде најнепристрасната што можеме да ја замислиме, но на крајот луѓето се тие кои со своите предрасуди и...

Законот за вештачката интелигенција и што тоа значи за нашата земја

Бранко Прља

21.02.24

Ако нашата држава сака да биде членка на ЕУ, ќе мора да ги усогласиме нашите со регулативите на ЕУ, вклучувајќи го и законот за АИ....