Вилдан Дрпљанин

Вилдан Дрпљанин е активист за човекови права, правен советник во Хелсиншкиот комитет и член на Управниот одбор на Младински образовен форум. Дипломира на Правниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и магистрира во областа на правото на интелектуална сопственост во програма за двојна диплома организирана од Универзитетот во Стразбур, каде пишува за конфликтот помеѓу спроведувањето на авторското право и слободата на изразување. Се специјализира во областа на човековите права, како дел од магистерската програма за меѓународно јавно право на Универзитетот во Утрехт, Холандија, каде магистрира со одликување cum laude.

Силно светнал ден!

Вилдан Дрпљанин

05.05.21

Вилдан Дрпљанин Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток...

Пандемиски откази и правото на паричен надоместок во случај на невработеност

Вилдан Дрпљанин

02.12.20

Вилдан Дрпљанин За многу луѓе останувањето без работа значи губење на единствениот приход за задоволување на своите и основните потреби на...

Невидливи работници

Вилдан Дрпљанин

26.10.20

Вилдан Дрпљанин Дефиницијата во Законот за работните односи, каде што како работници се сметаат само оние што имаат склучено писмен договор за...

Трудот и потта се наши, парите и капиталот се на 900 луѓе во државава

Вилдан Дрпљанин

06.05.20

Вилдан Дрпљанин Здравствената криза предизвикана од коронавирусот е најдобар показател за вредноста и значењето на работниците во едно...

„Сè е во согласност со Уставот и законите“

Вилдан Дрпљанин

11.03.20

ALB Вилдан Дрпљанин Законската регулатива мора да стане достапна за работниците и да им понуди поедноставено и разбирливо информирање за правата и...

Работниците во Македонија се безбедни само на хартија

Вилдан Дрпљанин

30.09.19

ALB Вилдан Дрпљанин Работниците, како последни во оваа хиерархиска пирамида на моќ, се најслабата алка во надзорниот процес. Нивната слаба...

Кој и како (ќе) ги организира синдикатите?

Вилдан Дрпљанин

11.09.19

ALB Вилдан Дрпљанин Суштинското синдикално организирање е во постојан пад, а за многу од работниците дури и слободниот викенд, како една од...

Состојбата со трудот во државата: (не)вработеност

Вилдан Дрпљанин

08.07.19

ALB Вилдан Дрпљанин Невработеноста и работничките права имаат причинско-последична врска, односно теоријата вели дека колку е поголема стапката на...

Мобингот како појава во македонското општество

Вилдан Дрпљанин

01.04.19

ALB м-р Вилдан Дрпљанин Mобингот може да се манифестира во неограничен број на форми, како на пример постојано исмевање и омаловажување на работното...