fbpx

Qëndrimi i qytetarëve të Serbisë ndaj Bashkimit Evropian kundrejt ndjenjave antiperëndimore

Denis Kolundzhia

Histori nga rajoni

Media

03.05.23

Прегледи
Nëse sot do të mbahej referendumi për hyrjen e Serbisë në Bashkimin Evropian, 43 për qind e qytetarëve do të përgjigjen "po", 33 për qind do të ishin kundër, ndërsa çdo i dhjeti qytetar nuk do të kishte përgjigje. Katërmbëdhjetë vjet më parë, mbështetja për anëtarësimin e Serbisë në BE ishte mbi 70 për qind.

Në tetor të vitit 2021, Kisha Ungjillore Sllovake në Begeç, një fshat afër Novi Sadit, mori një letër kërcënuese në të cilën sllovakëve vendas (janë rreth 500 prej tyre në fshat) u jepet dy deri në tre muaj kohë për t'u zhvendosur në fshatin fqinj Glozhan, ku shumica që jetojnë aty janë bashkatdhetarë të tyre.

“Nëse keni pak tru, largohuni! Nëse nuk keni, ju pret ferri si serbët tanë në Kosovë! Lajçak merri mbeturinat tuaja nga Begeçi”, thuhet ndër të tjera në letrën e shkruar me dorë.

Dikush padyshim i ka lidhur pikat: Miroslav Lajçak është diplomat sllovak, por në vitin 2020 është emëruar edhe si ndërmjetës i Bashkimit Evropian në dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

Për të qenë i sinqertë, Sllovakia është një nga pesë anëtarët e BE-së që nuk e ka njohur pavarësinë e Kosovës, dhe vetë Lajçak, të gjithë mund ta shihnin vetë, është një politikan i moderuar dhe madje flet gjuhën serbe njëqind herë më mirë se, të themi, pretendenti i vetëshpallur për fronin serb. Megjithatë, atij iu dha detyra nga BE-ja për të udhëhequr, për një pjesë të madhe të serbëve, një dialog të dhimbshëm politik, rezultati i të cilit është pritur prej kohësh. Në vlerësimin e anëve të tij pozitive dhe negative, Lajçak, për autorin e letrës kërcënuese, thjesht nuk kishte asnjë shans: ai përfaqëson BE-në, e cila udhëheq një numër të madh vendesh që kanë planifikuar prej kohësh t'ia marrin Serbisë Kosovën.

Mbrojtja e dialogut Beograd-Prishtinë nuk është, megjithatë, i vetmi "mëkat" i BE-së në sytë e qytetarëve serbë - perceptimi i tyre për një entitet politik që vepron kundër Serbisë dhe interesave të saj rritet edhe më shumë nga rreshtimi i BE-së afër Ukrainës në luftën aktuale midis këtij vendi dhe Rusisë.

Ka edhe një kundërpeshë ndaj asaj liste të "mëkateve", dhe kjo është lista e veprave të mira të BE-së ndaj Serbisë: kjo listë është, të them sinqerisht, mbresëlënëse në atë masë që pikërisht për shkak të tyre, Serbia sot, në në aspekte të ndryshme, as për së afërmi nuk i ngjan asaj që nga fillimi i viteve 2000, prej kur daton fillimi i rrugës së Serbisë drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Por, ashtu si me Lajçakun - në peshimin e anëve të mira dhe të këqija të BE-së në mesin e qytetarëve të Serbisë, është e qartë se cila nga ato anë dominon.

Kush është në fakt donatori më i madh?

Sipas një hulumtimi të publikuar së fundmi nga Ministria e Integrimeve Evropiane, nëse sot do të mbahej referendumi për hyrjen e Serbisë në Bashkimin Evropian, 43 për qind e qytetarëve do të përgjigjen "po", 33 për qind do të ishin kundër, ndërsa çdo i dhjeti qytetar nuk do të kishte përgjigje.

Katërmbëdhjetë vjet më parë, mbështetja për anëtarësimin e Serbisë në BE ishte mbi 70 për qind.

Dikush këtu do të vinte në dukje faktin se edhe në vende të tjera, euroentuziazmi kishte pësuar rënie në përpjesëtim me kohëzgjatjen e vetë procesit të anëtarësimit, për të shpërthyer, siç ishte rasti në Kroaci, kur fundi i atij procesi ishte i sigurt.

Pas 18 vitesh nga fillimi i procesit të anëtarësimit, mbështetja nga më pak se gjysma e qytetarëve serbë për anëtarësim në BE është disi e kuptueshme dhe e pritshme, por kjo përqindje, duke pasur parasysh rrethanat, është ende solide.

Por “lodhja nga anëtarësimi” është vetëm një arsye. Ndryshe nga orientimi strategjik i shpallur pro BE-së i pothuajse të gjitha qeverive serbe pas 5 tetorit të vitit 2000, perceptimi aktual i BE-së në Serbi u nxit kryesisht nga politikanët dhe partitë në pushtet, me një bashkëpunim të rëndësishëm me median dhe partitë opozitare.

Ja, të paktën në dhjetë vitet e fundit, është një fakt famëkeq se qeveria aktuale në Serbi nuk e ka problem t'i imponojë publikut, përmes një mekanizmi mediatik efikas dhe të vetëvartësuar, tema dhe prioritete për të cilat i intereson shumë, por edhe, nëse është e nevojshme, nisja e fushatës për të njollosur integritetin e ndonjë personi të papërshtatshëm. Pra, nëse qeveria dëshiron që pothuajse të gjithë qytetarët e Serbisë të mbështesin integrimin evropian, po, e di, do që pothuajse të gjithë qytetarët të dinë shumën e donacioneve - në serbisht: para të pakthyeshme - të miratuara nga anëtarët e BE-së për Serbinë - kjo është si do të ishte. Njerëzit do të mbanin këtë tabelë në muret e shtëpive të tyre, pranë fotografisë së shenjtorit të tyre.

Qytetarët jo që nuk e mbajnë atë tabelë nëpër mure, por sikur rregullisht të tregonin se kush i ka dhuruar më së shumti Serbisë në dy dekadat e fundit, atëherë qytetarët do të kishin një qëndrim krejtësisht tjetër.

Sipas të dhënave zyrtare nga fundi i vitit të kaluar, Bashkimi Evropian i ka dhuruar Serbisë që nga fillimi i viteve 2000 – pra ia ka dhuruar! - 3,7 miliardë euro, dhe është lider bindës në donacionet për Serbinë. Në ndërkohë, kjo shumë është rritur - së fundmi presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe Komisioneri Evropian për Politikat e Fqinjësisë dhe Zgjerimin, Oliver Varhelji, morën pjesë në nënshkrimin e këstit të parë të grantit investues për aksin hekurudhor Beograd-Nish, si pjesë e paketës financiare të Bashkimit Evropian për Korridorin hekurudhor 10, me një vlerë totale prej rreth 600 milionë euro.

Burimi: europeanwesternbalkans.com

(Meqë ra fjala, kjo ndodhi një ditë pas raundit të negociatave në Bruksel ndërmjet përfaqësuesve politikë të Serbisë dhe Kosovës, të mbajtur më 27 shkurt, dhe ku u bë i ashtuquajturi propozim gjermano-francez (që, në fakt, të gjithë anëtarët e BE-së i qëndrojnë prapa) në rrugën drejt normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Është mjaft indikative se edhe pas këtij akti bujar të BE-së, në fshatin Kisaç me shumicë të popullsisë sllovake, sërish në afërsi të Novi Sadit, u shfaq për dy herë grafiti “Vritni sllovakët”; më pas kishte rezultuar se autori kishte qenë një i mitur, por nuk dihet asgjë për motivet.)

Edhe pas këtij donacioni bujar për hekurudhën e shpejtë nga Beogradi në Nish, nëse do të pyesni qytetarët se kush është donatori më i madh në Serbi, kam dyshim të arsyeshëm se përgjigja do të ishte e njëjtë si në vitet e fundit - Rusia dhe Kina. Është e vërtetë se këto dy vende nuk zënë një vend të rëndësishëm në listën e donatorëve.

Lindja e narrativës antiperëndimore

Për vite me radhë, masmediat pranë autoriteteve i kanë reklamuar audiencës së tyre një ndarje të mprehtë midis vendeve "të mira" dhe "të këqija", kur bëhet fjalë për interesin e Serbisë; vende miqësore dhe vende aspak miqësore. Kjo rezulton jo vetëm në besimin e qytetarëve se shumica e donacioneve për Serbinë vijnë nga Rusia dhe Kina mike – jo, jo! - por edhe pranimi i vetëdijshëm si akt miqësor i diçkaje që askush prej tyre nuk do ta konsideronte të tillë privatisht - huamarrjen jo fort të favorshme të Serbisë nga bankat kineze për ndërtimin e projekteve infrastrukturore, të cilat i kryejnë kompanitë kineze me punëtorë kinezë.

Kjo përzemërsi, sidomos ndaj Rusisë, nuk është “e djeshme”, por është pritur më seriozisht nga publiku pas bombardimeve të NATO-s në Republikën Federale të Jugosllavisë në vitin 1999. Për qytetarët e ish-RFJ-së, ishte një ndërhyrje e bërë nga amerikanët me ndihmën e anëtarëve të BE-së, atëkohë në formën e anëtarëve të aleancës së NATO-s. Rusia dhe Kina ishin më të zëshmit kundër bombardimeve, së bashku me vendet e tjera. Që atëherë, këto dy vende filluan të perceptohen nga publiku si aleatët e rrallë të Serbisë, për më tepër, si miqtë e vetëm të vërtetë të Serbisë, veçanërisht për "çështjen e Kosovës".

Kështu lindi rrëfimi antiperëndimor, anti-NATO, madje edhe anti-BE, kryesisht në media. Çfarëdo mirësie që i bënë vendet perëndimore ndaj Serbisë pas kësaj, ato paraprakisht ishin të dënuara me antipati. Në perceptimin e qytetarëve serbë, Rusia dhe Kina janë bërë antiteza të Perëndimit: ata nuk janë antiserbë, nuk janë pro pavarësisë së Kosovës, por mbrojnë sovranitetin e Serbisë në Këshillin e Sigurimit dhe ne gjithmonë mund të llogarisim në ndihmën e tyre.

Pavarësisht përvojave të hidhura të vitit 1999, Serbia tashmë pas disa vitesh ka hyrë në procesin e integrimit evropian.

BE-ja është këtu për të dhënë

Nuk është larg nga e vërteta të thuhet se hyrja në atë proces nuk ka qenë e motivuar në radhë të parë nga dëshira që së pari të organizohet Serbia sipas standardeve të anëtarëve të BE-së, që si e tillë të hyjë në familjen e shteteve perëndimore. Pengimi i reformave, ose ngadalësimi maksimal i tyre në të gjitha fushat, rezultoi - logjikisht - në ngadalësimin e proceseve integruese (hapja e ngadaltë e kapitullit), por fajtori i vetëm për këtë zakonisht do të ishte Bashkimi Evropian.

Pavarësisht se vetë Serbia shprehu dëshirën e saj për t'u anëtarësuar në BE, dhe për këtë arsye është e detyruar të respektojë rregullat që vlejnë për vendet e tjera me të njëjtin synim, publiku serb, falë politikanëve dhe mediave, duket se ka fituar përshtypjen se Evropa duhet të na përshtatet neve dhe se, për shkak të së kaluarës së afërt ndaj qytetarëve të Serbisë, është e detyruar të japë vazhdimisht, të mos vendosë kushte dhe të kërkojë vazhdimisht diçka. Ashtu si ekstradimi i të paditurve të Hagës, për shembull.

Në këtë drejtim, pranimi i Serbisë në BE pati mbështetjen më të lartë në vitin 2009 - më shumë se 70% - kur Serbisë iu dha një regjim pa viza me anëtarët e Bashkimit Evropian. Edhe pse donacionet, investimet e huaja dhe shkëmbimet tregtare tashmë kishin qenë të konsiderueshme, qytetarët e përjetuan mundësinë e udhëtimit pa viza në Vjenë apo Gjermani pa viza: si diçka që në fund të fundit u takon atyre dhe kjo është BE-ja; si një lloj kompensimi për dhimbjen dhe padrejtësinë e pësuar.

Nuk ka pasur përfitime të ngjashme që nga ajo kohë. Kur qytetarët të pushojnë së njohuri BE-në si një adresë nga e cila vijnë vetëm avantazhet, por përkundrazi, dhe kur të fillojnë të kenë rezerva ndaj këtij qëllimi, për çdo qeveri që llogarit me kalkulim anëtarësimin në BE, manipulimin e opinionit publik dhe ndjenjave të tyre ndaj BE-së, për të mbrojtur paaftësinë e vet, por edhe uljen e përgjegjësisë për lëvizjet jopopullore, atëherë kjo bëhet një obsesion.

Lufta në Ukrainë

Nga ekstradimi i të paditurve të Hagës e deri te njohja e pavarësisë së Kosovës nga një numër i madh anëtarësh të BE-së, politikanët që donin të përfitonin nga ndjenjat antiperëndimore, qofshin në pushtet apo në opozitë, mund të fërkonin mirë duart. Ishin mediat ato që pranuan detyrën t'i kujtojnë publikut të gjitha padrejtësitë e mëdha, aktet joparimore, anshmërinë dhe mungesën e plotë të qëllimeve të mira të BE-së ndaj Serbisë. Si të thuash, detyra e tyre ishte të mbanin flakën e narrativës antiperëndimore të ndezur.

“Një rrëfim i tillë ka mbizotëruar prej vitesh në mediat më të ndjekura dhe më të lexuara vendase”, shpjegon Milena Popoviç, kryeredaktore dhe përgjegjëse e portalit Istinomer, i cili merret me identifikimin/demantimin e dezinformatave dhe “lajmeve të rreme”. “Nga media e shkruar, Informer dhe Večernje Novosti janë në krye, nga televizionet kryesojnë TV Pink dhe TV Happy, kurse mbulimi negativ i Bashkimit Evropian përshtatet në atë narrativë.

“Tezat më të shpeshta që mund të shohim në media prej vitesh janë se integrimi në BE është mashtrim dhe mjet shantazhi, se anëtarësimi në BE vonohet pafundësisht, se kriteret e pranimit janë të paqarta/të ndryshueshme/të ngjyrosura politikisht, përmirësimi që vie nga anëtarësimi në BE është një mashtrim, që BE-ja përdor anëtarësimin e mundshëm për të shantazhuar për interesat e veta”.

Narrativa antiperëndimore, përfshirë atë kundër BE-së, dhe ku vihet në pah ajo për "kolapsin e afërt" të saj herë pas here, u ndez në media veçanërisht pas pushtimit rus të Ukrainës. Ne të gjithë e mbajmë mend mirë se si mediat pro-qeveritare ishin shprehur fjalë për fjalë në faqet e para se si vendet e BE-së do të ngrijnë pa gazin rus, dhe më pas se si dyqanet do të mbeten bosh, se si njerëzit do të vdesin nga uria, etj.

“Që nga fillimi i luftës në Ukrainë, narrativat manipuluese kanë qenë veçanërisht të shpeshta në të cilat pretendohet se BE-ja është e paaftë, jofunksionale, se është e dobët dhe do të shpërbëhet dhe se bën vetëm atë që i përshtatet Amerikës”, thotë Popoviç.

Ndërtimi i një "kulti të personalitetit"

Si gërmon qeveria në Serbi në raportimet negative të mediave proqeveritare për BE-në, të cilat, përkundër qëndrimit të qartë të BE-së ndaj rezultatit të dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, me këmbëngulje theksojnë se synimi i saj është anëtarësimi në BE. Këtu vijmë në një situatë paradoksale – që mediat, të njohura për njoftimet e tyre pompoze dhe shpesh të sajuara kundër BE-së, tani po sulmojnë ashpër individë dhe parti, kryesisht nga e djathta, që kundërshtojnë zgjidhjen e propozuar nga vetë BE-ja, por për të njëjtën arsye janë gjithnjë e më shumë kundër vetë idesë që Serbia të bëhet pjesë e Bashkimit Evropian.

“Në kontekstin e luftës në Ukrainë, ne kishim raportime se BE-ja është e varur energjetikisht nga Rusia, se është e pafuqishme për të luftuar krizën ekonomike dhe energjitike të shkaktuar nga lufta në Ukrainë, dhe se është e varur nga ndihmat amerikane. Në raportimet e mediave mund të lexohej se BE-ja është ‘hipokrite’, e drejtuar kundër Serbisë dhe ushtron presion ndaj Serbisë, në shumicën e rasteve ka një lider të fortë, të vendosur, i cili është i gatshëm t'i rezistojë atyre presioneve dhe të shpëtojë Serbinë”.

Milena Popoviç beson se pas përhapjes së ndjenjave antiperëndimore dhe minimit të BE-së nuk qëndrojnë entitete individuale dhe unike, por "është një mekanizëm i tërë që synon ta paraqesë të gjithë Perëndimin si armiqësor dhe pastaj të ndërtojë tezën e një lideri ideal."

“Atë mekanizëm e bëjnë mediat dhe politikanët si në pushtet ashtu edhe në opozitë. Mirëpo, më të zëshmit dhe më shprehësit në përhapjen e mesazheve të tilla janë ’analistët dhe ekspertët’ e ndryshëm, të cilët nuk kanë problem të prezantojnë dezinformata të dukshme, manipulime, pretendime të pabaza, teori konspirative e të ngjashme në televizione me frekuencë kombëtare. Kampioni në prezantimin e përmbajtjeve të tilla është, për shembull, emisioni 'Aktuelnosti' në televizionin Happy, i cili transmetohet çdo mbrëmje pas emisionit qendror të lajmeve dhe i kushtohet luftës në Ukrainë. Në atë emision, për shembull, mund të dëgjonim fjalitë se "Bashkimi Evropian hapi një gropë në të cilën duhej të binte Rusia, por në fakt ranë vendet e Bashkimit Evropian", se BE-ja po lufton kundër Rusisë me metodat e Hitlerit, "që BE-ja ka ndaluar mendimin e lirë" dhe shumë përmbajtje të ngjashme."

Aktivitetet e vetë Bashkimit Evropian ndaj Serbisë, mënyra e komunikimit, madje edhe ata që përfaqësojnë politikën e saj ndaj Serbisë, janë larg ideales dhe sigurisht që mbajnë përgjegjësi për perceptimin që qytetarët e Serbisë kanë për të. Megjithatë, përgjegjësinë më të madhe për imazhin e keq të BE-së në opinionin publik e kanë mediat dhe aktorët politikë.

Dhe pastaj, kjo rezulton në një ndjenjë negative në opinionin publik të Serbisë ndaj BE-së, por kjo do të ishte e rëndësishme vetëm nëse Serbia do të organizonte nesër një referendum për anëtarësim. Tani për tani, vetëm sllovakët nga Vojvodina janë duke i ndjerë pasojat konkrete të një ndjenje të tillë negative.

Larg duart prej tyre!

 

Teksti është pjesë e iniciative “Histori nga rajoni” që zbatohet nga Res Publica dhe Instituti për Studime të Komunikimit nga Maqedonia, në bashkëpunim me partnerët nga Mali i Zi (PCNEN), Kosova (Sbunker), Serbia (Autonomija), Shqipëria (Exit), dhe Bosnja dhe Hercegovina (Analiziraj.ba), në kuadër të projektit "Përdorimi i gazetarisë së bazuar në fakte për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të luftuar dezinformimin në hapësirën mediatike në Maqedoninë e Veriut" me mbështetjen e Ambasadës Britanike në Shkup.

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Denis Kolundzhia

Denis Kolundzhia është gazetar dhe zëvendës kryeredaktor i portalit "Cenzolovka". Ai shkruan për Qendrën Kërkimore dhe Analitike të Vojvodinës (VOICE) dhe portalin Amerikan Zgjedhjet. Ai jeton në Novi Sad.