fbpx

Велевски: Во Скопје не вирее био-светот, туку пробисветот

Интервју

23.10.20

Прегледи

Скопје е град којшто е уморен од профитерски урбанизам, вели професорот Слободен Велевски, од катедрата за Урбанизам на Архитектонскиот факултет. Во интервјуто на Республика, тој посочува на важноста на осмислувањето на „Треска“, на „Расадник“, на паркингот кај „Холидеј Ин“ оти архитектите ги гледаат како последни бастиони што носат шанса на Скопје да му дадат похумано и поквалитетно живеење.

Интервјуто за Республика се совпаѓа со актуелната подготовка на новиот Генерален урбанистички план на главниот град.

  Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Ана Зафирова Снимател: Иван Поповиќ Монтажер: Ристо Душковски

Прочитај го интервјуто со проф. Слободан Велевски