fbpx

Војна со лажни новинарски куршуми

Интервју

20.12.22

Прегледи

Во огнената војна, оружјето е можност за одбрана, но во војната со дезинформации, одбраната е единствено преку медиумска писменост.

Како е да се биде професионален кога најблиските околу страдаат? Како е да се биде присебен кога се известува за смртта на најмилите? Како е да се биде новинар на бојното поле?

Катерина Топалова во Варшава разговараше со тројца украински колеги кои војната ја искусуваат во секојдневниот живот, но и преку објективот и тастатурата. Каков е предизвикот да се биде чесен и професионален новинар во време на војна?

 
Новинар и снимател: Катерина Топалова
Монтажа: Мајда Бошњак Атанасовска