fbpx

ResPublica видео подкаст: Општините не се однесуваат како власт

ПОДКАСТ - ЌЕ СЕ БРИШЕ

29.09.17

Прегледи

Македонските општини се кревки и не се способни да ги спроведуваат пренесените ингеренции од централната власт, иако постојат мерки и неискористени извори на финансирање. Општините треба потесно да работат со деловниот сектор, а интересот за максимизирање на профитот на бизнисмените да биде во координација со јавниот интерес на локалната заедница. При тоа, треба да се почитува стручната јавност, но и волјата на граѓаните во кој правец ќе се развива општината. За проблемите со кои се соочуваат општините, во ResPublica видео подкаст зборуваат поранешниот градоначалник на Скопје Ристо Пенов и универзитетскиот професор Пеце Недановски.