fbpx

Borxhi publik joproduktiv - një rrugë drejt një krize borxhi

Nikolla Popovski

nikola popovskiKrijimi i niveleve shtesë të të ashtuquajturit borxh joproduktiv publik është një kërcënim për ruajtjen e stabilitetit të financave publike në një periudhë afatgjatë. Diçka do të duhet të ndryshojë shpejt.

Më shumë
  375 Klikime
  0 Komente

Bankat "notojnë" në para, qytetarët "po mbyten" nga interesi dhe komisionet

Sveto Toevski

Sveto Toevski 1 400x500Sistemi bankar në Maqedoni përbëhet nga 14 banka afariste dhe 3 shtëpi kursimi. Pandemia aktuale nuk po ndikon shumë negativisht në rezultatet e punës së tyre. Qytetarët - klientët reagojnë ashpër në lidhje me interesat (kamatat), komisionet dhe tarifat e tjera që po i faturojnë bankat afariste.

Më shumë
  276 Klikime
  0 Komente

Ekonomia maqedonase dhe standardi i jetesës së popullsisë janë në prag të kolapsit

Sveto Toevski

Sveto Toevski 1 400x500Ndërmarrjet dhe shumë biznese kanë gjithnjë e më pak fuqi për t'u përballur me masat shtrënguese të brendshme dhe ndikimet e jashtme në ekonomi ndërsa pandemia vazhdon. Zgjidhje nuk është huazimi i ri i huaj, i cili e çon Maqedoninë në "skllavëri të thellë borxhi", por "prerja" e të gjithë shpenzimeve joracionale në buxhet dhe riorganizimi i përgjithshëm i ekonomisë, së bashku me shpëtimin e jetës së njerëzve para shpërthimit të virusit Kovid-19.

Më shumë
  629 Klikime
  0 Komente

Drejt vitit 2021 dhe më tej - ristrukturimi i madh global

Nikolla Popovski

nikola popovski 200x250Ekonomitë kanë nevojë për reforma të mëdha strukturore në sektorët për të cilët ka nevojë urgjente kriza pandemike. Ndoshta një mjedis miqësor biznesi me një treg të liberalizuar është rruga në të cilën duhet filluar të ecet së pari.

Më shumë
  447 Klikime
  0 Komente

Si duhet ta stimulojë shteti ekonominë në kushte krize?

Sergej Zafiroski

Sergej Zafiroski 200x250Kriza mund të jetë më shumë një shans sesa kërcënim nëse menaxhohet si duhet.

Më shumë
  392 Klikime
  0 Komente

Çmimi ekonomik i masave rigoroze në BH

Danijal Haxhoviç

Danijal Hadzovic 200x250Ndoshta pandemia është mundësi për t'i zbatuar disa reforma më të thella ekonomike që vendi ynë i dëshiron shumë dhe për të cilat kriza mund të jetë e shkëlqyer.

Më shumë
  680 Klikime
  0 Komente

Kohëra të vështira për Shqipërinë

Ornela Liperi

Ornela Liperi 200x250Rimëkëmbja ekonomike do të jetë më vështirë se që është pritur.

Më shumë
  528 Klikime
  0 Komente

Politikanët në Kosovë mbajnë inat, qytetarët e pësojnë

Lirim Gashi

Lirim Gashi 200x250Qytetarët dhe ekonomia në Kosovë – viktima të luftës ndërmjet politikanëve.

Më shumë
  576 Klikime
  0 Komente

Të padukshëm në luftën kundër armikut të padukshëm

Stefan Mariç

Stefan Maric 200x250Sipërmarrësit e vetë-punësuar, punëtorët që punojnë në kushte të pasigurta ose "në të zezë", si dhe familjet në rrezik social, kryesisht janë lënë të vetëm në stuhi.

Më shumë
  632 Klikime
  0 Komente

Vit i humbur ekonomik nё Mal tё Zi

Millosh Krivokapiq

Milos Krivokapic 200x250Masat joadekuate tё Qeverisё tё Malit tё Zi sollёn deri nё uljen e depoziteve pёr 138 milion euro nё periudhёn nga shkurti nё mars, mё sё tepёrmi nё kompanitё private, tё cilave i’u kercёnohej likuiditeti, si dhe nё rritjen e papunёsisё pёr rreth 5000 qytetar edhe atё vetёm nё muajin prill.

Më shumë
  447 Klikime
  0 Komente

Përgjigja bullgare ndaj pandemisë: Hedhja e parave në boshllëk

Milla Kisjova

Mila Kisjova 200x250Në pamje të parë duket se vendi po përballet mirë me pandeminë, por realiteti është shumë më i frikshëm.

Më shumë
  852 Klikime
  0 Komente

Shpëtimi i ekonomisë kroate nuk është në masat dhe mjetet e Bashkimit Evropian, por në reformat rrënjësore të të gjithë sistemit

Nikolina Lednicki

Jona Koprencka 200x250

Me shpërthimin e pandemisë së koronavirusit, futjen e masave epidemiologjike dhe mbylljen e kufijve, në shoqërinë kroate filluan të diskutohen reformat e nevojshme. Prej vitesh flitet se si nuk mund të mbështetemi te turizmi si dega më e rëndësishme e ekonomisë.

Më shumë
  539 Klikime
  0 Komente

Sa mё e rёndё gjendja nё shёndetsi, aq mё e keqe ekonomia

Branimir Jovanoviq

Jona Koprencka 200x250

Shёndeti publik dhe ekonomia kanё lidhshmёri edhe nё kohё tё pandemisё, dhe pёr atё arsye mёnyra mё e mirё qё ti ndihmohet ekonomisё nё kёtё krizё ёshtё qё tё vendosen restrikcione adekuate qё pandemia tё vihet nёn kontroll.

Më shumë
  519 Klikime
  0 Komente

HR Sfidat inovative gjatë pandemisë

Sashka Todoroska

Saska Todorovska profile

Dixhitalizimi, i cili ishte tendenca numër një në çdo industri, tani është mënyra e vetme dhe e domosdoshme për të ruajtur vazhdimësinë e aktiviteteve afariste. Në lidhje me KOVID 19 duhet të shihet si një fushë e madhe për HR inovacione dhe ndryshime.

Më shumë
  943 Klikime
  0 Komente

Ka ardhur koha që Maqedonia e vogël të hyjë në botën e ekonomive të mëdha

Nikola Popovski

nikola popovski 200x250Maqedonia i përket grupit të vendeve me të ardhura të mesme më të larta - VAML, dhe kjo nuk është zhgënjyese, por është larg pozicionit të dëshiruar. Është mirë që jemi në grupin e VAML, por gjithsesi, diferenca jonë është më afër vendeve me të ardhura të mesme më të ulëta - VAMU (deri në 4,045 dollarë për banor) sesa me grupin më të lartë të vendeve me të ardhura të larta - VAL që aktualisht fillon në 12,535 dollarë për banor, me një mesatare prej sa 45,307 dollarë për banor.

Më shumë
  2146 Klikime
  0 Komente

Si mundet që kompanitë të dalin nga kriza KOVID-19 më të forta se më parë

Sergej Zafiroski

Sergej Zafiroski 200x250Çdokush mund të jetë menaxher në "ditë të mira", por zakonisht puna menaxheriale nuk është për "ditët e mira", por për një ekuilibër të vazhdueshëm midis problemeve dhe mundësive për një menaxhim të optimizuar të kompanisë. Nëse një situatë shkakton një rënie të ѕhitjeve, puna e menaxherit është të përcaktojë arsyet dhe alternativat për kompensimin e kësaj rënie përmes kanaleve të tjera, mënyrave të ѕhitjes ose në situata ekstreme edhe duke ndryshuar atë që kompania po shet.

Më shumë
  762 Klikime
  0 Komente

Nacionalizimi në kohë COVID-19: një zgjedhje legjitime e çdo qeverie

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Komuniteti i biznesit, i cili deri para disa muajsh po trumbetonte vazhdimisht se shteti nuk duhet të ndërhynte në punën e tij, menjëherë filloi të qajë për ndihmën e shtetit. Shteti ka përmbushur nevojat e tyre, ka shtetëzuar humbjet e tyre gjatë krizës së koronës, por është koha që të fillojnë seriozisht të konsiderojnë nacionalizimin e fitimeve të tyre, të paktën pjesërisht, pasi të ketë mbaruar kriza e koronës.

Më shumë
  1565 Klikime
  0 Komente

Ne hymë shpejt në krizë dhe dalëngadalë po dalim prej saj

Nikola Popovski

nikola popovski 200x250Nëse diçka nuk ndryshon rrënjësisht, nuk mund të presim që kur të kalojë kjo krizë shëndetësore, ekonomia jonë do të normalizohet shpejt dhe do të krijojë kushte për një dalje më dinamike nga kriza dhe një rritje më të shpejtë.

Më shumë
  1300 Klikime
  0 Komente

Të pasurit, të varfërit dhe KOVID-19

Branimir Jovanoviq

Branimir Jovanovic 200x250Çdo krizë është një shans, ndërsa kriza me kovidin është një shans që nuk do ta kemi për një kohë të gjatë. Shansi, që të fillojmë ndërtimin e një shoqërie të drejtë, solidare, njerëzore që kujdeset për të gjithë anëtarët e saj. Shansi që shteti të ndalojë së punuari vetëm për të pasurit dhe të fillojë të punojë edhe për të varfërit. Një shans për të mos u humbur.

Më shumë
  1789 Klikime
  0 Komente

Nëse i realizonim investimet kapitale publike, ndoshta do të kishim rritje më të madhe ekonomike

Vesna Garvanlieva Andonova

vesna andonova 200x250Realizimi jo i rregullt i investimeve kapitale e vë në pikëpyetje disiplinën fiskale të Qeverisë.

Më shumë
  2683 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq