Економија

Како државата треба да ја стимулира економијата во кризни услови?

Сергеј Зафироски

25.11.20

Сергеј Зафироски Кризата може да биде повеќе шанса отколку закана доколку биде соодветно управувана. Здравствената криза предизвикана од КОВИД-19,...

Капитализмот после КОВИД-19

Клаус Шваб (Klaus Schwab)

16.10.20

Клаус Шваб (Klaus Schwab) Пандемијата со вирусот КОВИД-19 го сврте вниманието кон општествените, економските и еколошките ризици што се создаваа во...

Цената што БиХ ја плаќа за ригорозните мерки

Данијал Хаџовиќ (Danijal Hadzovic)

14.10.20

Данијал Хаџовиќ Можеби пандемијата е можност да се спроведат некои подлабоки економски реформи по кои копнее нашата земја, а за кои кризата би...

Тешки времиња за Албанија

Орнела Липери

12.10.20

Орнела Липери Економското закрепнување ќе биде потешко од очекуваното. Секој ден влезот на главниот град на Албанија, Тирана, е блокиран од...

Политичарите во Косово се инаетат, граѓаните трпат

Лирим Гаши

09.10.20

Лирим Гаши Граѓаните и економијата во Косово – жртви на војната меѓу политичарите. Целиот свет во моментов пати од последиците на пандемијата....

Лоши економски политики и епидемија на откази во Србија

Стефан Мариќ

07.10.20

Стефан Мариќ Привлекувањето странски инвестиции „по секоја цена“ уште еднаш ја покажа својата мрачна страна. Во меѓувреме, работниците и...

Економски изгубена година во Црна Гора

Милош Кривокапич

05.10.20

Милош Кривокапиќ Несоодветните мерки на Владата на Црна Гора доведоа до намалување на депозитите за 138 милиони евра во периодот од февруари до...

Бугарскиот одговор на пандемијата: Фрлање пари во празно

Мила Кисјова

02.10.20

Мила Кисјова Привидно земјата добро се справува со пандемијата, но реалноста е многу пострашна. Според општото мислење, Бугарија пружи солиден...

Спасот на хрватската економија не е во ЕУ, туку во радикалните реформи на целиот систем

Николина Леднички

30.09.20

Николина Леднички Време е за коренити промени на економскиот систем во Хрватска. Хрватска беше на добар пат целосно да се опорави од финансиската...

Колку полошо здравство, толку полоша економија

Бранимир Јовановиќ

28.09.20

Бранимир Јовановиќ Јавното здравје и економијата одат заедно и во време на пандемија, па затоа најдобриот начин да ѝ се помогне на економијата во...