fbpx

Економија

Глобален натпревар на таленти

Ејаз Гани

26.07.19

Ејаз Гани (Ejaz Ghani) Речиси 75 отсто од сите висококвалификувани мигранти живеат во САД, Велика Британија, Канада и Австралија. Некои од најпознатите...

Цената за отстранување на ризиците од инфраструктурното финансирање е висока

Хауард Ман

20.07.19

Хауард Ман (Howard Mann) Кога Светската банка и другите институции зборуваат за „дерискирање“ на финансирањето во инфраструктурата, тие всушност...

Каков министер за финансии ни е потребен?

Горан Теменугов

17.07.19

ALB Горан Теменугов Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите...

Државен капитализам, верзија 2.0

Алиса Амико

05.07.19

Алиса Амико (Alissa Amico) За државните претпријатија да ја избегнат судбината што ги снајде диносаурусите, тие мора да научат не само да танцуваат...

Што може да добие Македонија ако се зачлени во Организацијата за црноморска економска соработка

Дениз Мемеди

10.04.19

ALB Дениз Мемеди Организацијата за црноморска економска соработка (ЦЕС) не го поседува потенцијалот на Европската Унија, меѓутоа би создала простор...

Во очекување на подобар живот: Македонија закотвена на европското дно

Маја Анастасова-Стојановска

06.03.19

ALB Маја Анастасова Политичката нестабилност, правната несигурност, коруптивноста… ги испорачуваат сметките, а цехот се плаќа со незначителен...

Буџетско партиципирање: граѓанско учество во создавање на буџетите

Иван В'чков

21.12.18

МК   ALB м-р Иван В`чков Граѓаните можат да побараат од општината да учествуваат во дискусијата на Советот преку различни форми и иницијативи,...

Неопходни се координирани и континуирани економски политики за раст на конкурентноста на македонската економија

Силвана Мојсовска

12.12.18

МК   ALB проф. д-р Силвана Мојсовска Економските политики мора да се водат независно од политичките циклуси/прашања и битен е нивниот...

Правичен даночен систем преку прогресивно оданочување на доходот

Вуко Мелов

26.11.18

ALB Вуко Мелов Зошто бизнис секторот е толку нервозен околу промените во Законот за данок на личен доход? Целта е да се намали доходовниот јаз меѓу...

Физичките лица во системот на ДДВ и владеењето на правото во Македонија

вон. проф. д-р Марјан Николов

05.11.18

МК   ALB д-р Марјан Николов, вонреден професор И оваа Влада продолжи со имплицитното толкување на Законот за додадена вредност – дека на ДДВ...