fbpx

Економија

Џиновски скок за Европа?

Лукреција Рајхлин

08.06.20

Лукреција Рајхлин (Lucrezia Reichlin) Не може да се каже дека француско-германскиот предлог за фонд за закрепнување од КОВИД-19 е „Хамилтонски момент“,...

Национализација во време на КОВИД-19: логично решение за излез од кризата

Соња Стојадиновиќ

01.06.20

ALB Соња Стојадиновиќ Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна...

Во криза влегуваме брзо, а од неа излегуваме бавно

Никола Поповски

27.05.20

ALB Никола Поповски Доколку нешто радикално не се промени, не можеме да очекуваме дека нашата економија брзо ќе се нормализира и ќе излезе од...

Богатите, сиромашните и КОВИД-19

Бранимир Јовановиќ

20.05.20

ALB Бранимир Јовановиќ Секоја криза е шанса, а ковид-кризата е шанса каква уште долго нема да имаме. Шанса, да почнеме да градиме праведно, солидарно,...

TEST Додека цените растат, животниот стандард пропаѓа

omowsky

17.04.20

Светски трендови на поскапувања ќе има и понатаму, но колкави ќе бидат, најмногу зависи од државата и од тоа, какви одлуки ќе се донесе. Последните...

„Невидливите“ во пандемијата

Тим Диксон и Матиè Лефевр

28.03.20

Тим Диксон (Tim Dixon) и Матиè Лефевр (Mathieu Lefèvre) Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско...

Поголема депресија?

Нуриел Рубини

25.03.20

Нуриел Рубини (Nouriel Roubini) Во време кога пандемијата на коронавирусот и понатаму е вон контрола, најдобар економски исход на кој би можеле да се...

Моќта  на вештачката интелигенција на пазарите во развој

Франк -Јирген Рихтер

21.02.20

Франк-Јирген Рихтер (Frank-Jürgen Richter) Вештачката интелигенција се очекува да ѝ донесе на глобалната економија $15,7 трилиони до 2030 година, носејќи...

Глобална економија без заштитно перниче

Стивен С. Роуч

07.02.20

Стивен С. Роуч (Stephen S. Roach) Од 1990 до 2008 година, годишниот раст на светската трговија беше за цели 82% побрз од растот на светскиот БДП. Сега, пак, како...

Како да се спречи дигиталниот феудализам

Мариана Мацукато

24.01.20

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato) Со користење на технологии што првично беа развиени од јавниот сектор, компаниите кои работат со дигитални платформи...