fbpx

Економија

Поголема депресија?

Нуриел Рубини

25.03.20

Нуриел Рубини (Nouriel Roubini) Во време кога пандемијата на коронавирусот и понатаму е вон контрола, најдобар економски исход на кој би можеле да се...

Моќта  на вештачката интелигенција на пазарите во развој

Франк -Јирген Рихтер

21.02.20

Франк-Јирген Рихтер (Frank-Jürgen Richter) Вештачката интелигенција се очекува да ѝ донесе на глобалната економија $15,7 трилиони до 2030 година, носејќи...

Глобална економија без заштитно перниче

Стивен С. Роуч

07.02.20

Стивен С. Роуч (Stephen S. Roach) Од 1990 до 2008 година, годишниот раст на светската трговија беше за цели 82% побрз од растот на светскиот БДП. Сега, пак, како...

Како да се спречи дигиталниот феудализам

Мариана Мацукато

24.01.20

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato) Со користење на технологии што првично беа развиени од јавниот сектор, компаниите кои работат со дигитални платформи...

Доколку ги реализиравме јавните капитални инвестиции можеби ќе имавме и поголем економски раст

Весна Гарванлиева Андонова

23.12.19

ALB Весна Гарванлиева Андонова Нередовното реализирање на капиталните инвестиции ја става под прашање фискалната дисциплина на Владата. Јавните...

Ангеловска меѓу популизмот и храброста

Горан Теменугов

11.12.19

ALB Горан Теменугов Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната...

Силите на антиглобализација ја забавуваат светската економија

Никола Поповски

11.11.19

ALB Никола Поповски Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. Во случајот, на...

Време е во Македонија да се оданочуваат макроата и дилерите, а целосно да се ослободат ИКТ компаниите

Владимир Николоски

02.10.19

АЛБ Владо Николоски Математиката покажува дека македонските граѓани во 2016 година потрошиле околу 107 милиони евра на проституција и наркотици....

Три декади во потрага на најдобриот економски модел

Абдулменаф Беџети

29.07.19

ALB Абдулменаф Беџети Процесот на приватизација на општествениот капитал како основна реформа за премин во капиталистика економија започна точно...