fbpx

COVID-19

Мачните реформи во Албанија

Алфонс Ракаџ (Alfonc Rakaj)

12.06.20

ALB  SRB  ENG Алфонс Ракаџ Спроведувањето на клучните реформи во Албанија достигна критична точка во исто време кога земјата некако се...

Заживеаните евро-перспективи на Западен Балкан

Алфонс Ракаџ и Леони Ракаџ Вругтман

03.04.20

ENG Алфонс Ракаџ и Леони Ракаџ Вругтман Солидарноста е единствениот начин за надминување на оваа криза. Перспективата за европска интеграција на...

Четири приоритети за Глобална стратегија за пандемијата

Џозеп Борел

01.04.20

Џозеп Борел (Josep Borrell) Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави...

Спортот после COVID-19

Иван Анастасовски

30.03.20

Иван Анастасовски Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и...

„Невидливите“ во пандемијата

Тим Диксон и Матиè Лефевр

28.03.20

Тим Диксон (Tim Dixon) и Матиè Лефевр (Mathieu Lefèvre) Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско...

Поголема депресија?

Нуриел Рубини

25.03.20

Нуриел Рубини (Nouriel Roubini) Во време кога пандемијата на коронавирусот и понатаму е вон контрола, најдобар економски исход на кој би можеле да се...

Како COVID-19 влијае на приватноста на граѓаните

Лилјана Пецова-Илиеска

23.03.20

ENG Лилјана Пецова – Илиеска Неопходно е да се прави баланс помеѓу безбедноста и заштитата на јавното здравје и правото на приватност на граѓаните,...

Три клучни прашања во врска со COVID-19

Том Фрајден

20.03.20

Том Фрајден (Tom Frieden) Специјалистите по јавно здравје во Соединетите Држави и во светот мора пред сѐ да се фокусираат на прибирање повеќе информации...

Како појавата на COVID-19 вирусот ќе се одрази на меѓународната соработка

Кемал Дервиш и Себастијан Штраус

16.03.20

Кемал Дервиш и Себастијан Штраус Се забележува појавата на јасна паралела помеѓу растечката пандемија на корона вирусот и климатските промени....

Стрес тест за системите за јавно здравје

Џим О’Нил

13.03.20

Џим О’Нил (Jim O’Neill) Сега, кога коронавирусот се рашири на глобално ниво, сведоци сме на намалување на активностите на пазарите и забележуваме како...