Нуриел Рубини

Нуриел Рубини е професор по економија на Стерн школата за бизнис на Универзитетот во Њујорк и претседател на „Roubini Macro Associates”. Тој е поранешен виш економист за меѓународни односи во Советот на економски советници во Белата куќа за време на администрацијата на Клинтон. Работел за Меѓународниот монетарен фонд, Федералните резерви на САД и Светската банка. Неговата веб-страница е NourielRoubini.com.

Оргија пред крајот на светот

Славој Жижек

04.11.22

Со оглед на тоа што рускиот претседател Владимир Путин очајнички прави обид да ги ескалира заканите од нуклеарна војна, некои од Украинците...

Што е заедничко за „разбудената“ левица и алтернативната десница?

Славој Жижек

19.08.22

Канадскиот психолог и медиумски „фиксатор“ на алтернативната десница, Џордан Петерсон, неодамна наиде на една мошне интересна работа. Во...

Хероите на апокалипсата

Славој Жижек

13.05.22

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи...

Што значи да се одбрани Европа?

Славој Жижек

04.03.22

Двојните аршини на Европа за бегалците, што повторно излегоа на виделина поради војната во Украина, се морално глуви и геополитичко неми....

Поголема депресија?

Нуриел Рубини

25.03.20

Нуриел Рубини (Nouriel Roubini) Во време кога пандемијата на коронавирусот и понатаму е вон контрола, најдобар економски исход на кој би можеле да се...