fbpx

Славој Жижек

Славој Жижек е професор по филозофија на Европската школа за постдипломски студии, меѓународен директор на Институтот за хуманитарни науки „Биркбек“ на Универзитетот во Лондон и автор на Рај во неред (Heaven in Disorder) (издавач: OR Books, 2021).

Вистинската линија на поделба во Израел-Палестина

Славој Жижек

20.10.23

Иако е јасно дека страшните терористички акти на Хамас се нешто што треба безусловно да се осуди, ние сепак не смееме да бидеме доведени во забуна...

Нарушување на националното

Славој Жижек

06.10.23

Општествениот договор во Русија и Израел денес се распаѓа под тежината на историјата и несогласувањата во врска со основните принципи и...

Вештачки идиотизам

Славој Жижек

02.04.23

Проблемот со новите чет-ботови не е само тоа што често се глупави и наивни, туку е дека не се доволно „глупави“ или „наивни“ за да можат да ги...

Оргија пред крајот на светот

Славој Жижек

04.11.22

Со оглед на тоа што рускиот претседател Владимир Путин очајнички прави обид да ги ескалира заканите од нуклеарна војна, некои од Украинците...

Што е заедничко за „разбудената“ левица и алтернативната десница?

Славој Жижек

19.08.22

Канадскиот психолог и медиумски „фиксатор“ на алтернативната десница, Џордан Петерсон, неодамна наиде на една мошне интересна работа. Во...

Хероите на апокалипсата

Славој Жижек

13.05.22

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи...

Што значи да се одбрани Европа?

Славој Жижек

04.03.22

Двојните аршини на Европа за бегалците, што повторно излегоа на виделина поради војната во Украина, се морално глуви и геополитичко неми....