fbpx

Економија

Економски препород во најава

Никола Поповски

29.10.18

проф. д-р Никола Поповски Сега сите очи се свртени кон предизвиците од новонастанатата состојба со уставните амандмани. Тие можат да донесат...

Реорганизација на економијата на 21-от век

Маргарета Држениек-Хануз

19.10.18

Маргарета Држениек-Хануз (Margareta Drzeniek-Hanouz) Главниот предизвик со кој владите се соочени е истиот како и од претходните ери: да се подобри животот –...

Економски придобивки и предизвици од членство во НАТО

Ивана Велковска

20.08.18

м-р Ивана Велковска При евентуалниот влез во НАТО, Македонија ќе треба постепено да ги зголемува буџетските расходи за одбрана, но според примерот...

Оковите од долгови се враќаат

Мајкл Хајзе

17.08.18

Мајкл Хајзе (Michael Heise) Владите постојано ги повторуваат истите грешки. Тие го сметаат долгот како предност за долгорочен раст, наместо она што тој...

Светските економски трендови и Македонија

Никола Поповски

26.07.18

проф. д-р Никола Поповски  Како мала земја со мало население и економија ние не смееме да дозволиме да останеме сами и сами да се справуваме со...

Имаме ли визија за економијата?

Д-р Марјан Петрески

26.12.17

вон. проф. д-р Марјан Петрески Визијата на македонската економија би требало да биде да се постигне просечен раст од 5 отсто годишно, со поттик на...