fbpx

вон. проф. д-р Марјан Николов

Марјан Николов има докторирано на Економскиот факултет во Љубљана, Словенија, а магистрирано меѓународна економија и финансии на Економскиот факултет во Рејкјавик, Исланд. Тој е претседател на Центарот за економски анализи и независен консултант. Активно работи во повеќе економсми области, како макроекономско моделирање, економетрија и статистика, фискална децентрализација и јавно-приватно партнерство. Работел на градење на капацитетите на јавната администрација и на локалната власт во Република Македонија преку разгледување и реинженеринг на даночните постапки, нализа на фискалните капацитети, подготовка на стратегии и физибилити студии итн. Николов работел како предавач на неколку факултети во Македонија, автор е на повеќе публикации и бил учесник на голем број конференции, семинари и обуки.

„Рачна“ за Трамп

Ерик Познер

22.09.23

Иако историчарите сметаат дека одредбата за бунт која е содржана во Уставот на САД е неизбежен составен дел во временскиот периодот кој следеше по...

Да не ја заборавиме пандемијата

Вилиам А. Хаселтин

19.05.23

Бидејќи експертите за јавно здравје и меѓународните организации повеќе не сметаат дека КОВИД-19 претставува непосредна глобална закана,...

Организираниот криминал во Србија е државен занает

Ана Лалик

17.02.22

Србија во последните десетина години доживува мутантска експанзија во градежништвото, гранка која, поради лошата регулатива и речиси никаквата...

Физичките лица во системот на ДДВ и владеењето на правото во Македонија

вон. проф. д-р Марјан Николов

05.11.18

МК   ALB д-р Марјан Николов, вонреден професор И оваа Влада продолжи со имплицитното толкување на Законот за додадена вредност – дека на ДДВ...

Економскиот раст и развој во стапицата на медиокритетската средина

вон. проф. д-р Марјан Николов

16.01.18

доц. д-р Марјан Николов Загрижува што и новата Влада продолжува со програма за економски раст која е палијативна, ги следи стратешките трендови на...

Потреба за ефикасни јавни финансии: Осврт на нацрт Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2018-2021

вон. проф. д-р Марјан Николов

05.12.17

доц. д-р Марјан Николов Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2018-2021 се носи во екс-пост заробена држава каде тензиите помеѓу...

Предизвици за Владата од рецидивите на заробената држава

вон. проф. д-р Марјан Николов

08.11.17

доц. д-р Марјан Николов Владата треба да креира амбиент чиј фундамент не почива само на оправдување или критизирање на појавното преку креирање на...

Oд транспарентност и отчетност до контрола на суптилната корупција – од овде до вечноста

вон. проф. д-р Марјан Николов

12.12.16

д-р Марјан Николов Подолго време се пропагира од партиите на власт дека е важно „народот“ да имал работа и дека она за што се залага граѓанството...

Oдржлив економски развој или економски раст?

вон. проф. д-р Марјан Николов

22.09.16

д-р Марјан Николов Дали во овие 20 години се направил обид да се согледа корелацијата на среќата, благосостојбата, здравата животна средина и...