fbpx

Силвана Мојсовска

Силвана Мојсовска е редовен професор на Економскиот институт – Скопје, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Нејзиниот истражувачки интерес е главно насочен на прашања од областа на меѓународната економија и ЕУ интеграциите. Автор е на бројни научни трудови, работела на многу апликативни проекти, реализирала истражувачки престои на престижни универзитети во странство и учествувала на голем број меѓународни и домашни конференции.

Европа мора да се бори против наглиот подем на екстремната десница

Филип Легреин

24.06.24

Откако екстремната десница освои добри резултати на изборите за Европскиот парламент, главните партии се соочени со избор – или да седат со...

Како Обединетото Кралство ја поби тезата на неофункционализмот за Европската Унија

Зорана Антовска

06.07.22

Се докажува дека ЕУ интеграцијата е дијалектички процес, кој е подложен на динамика и на противтежни сили, процес кој нема да се одвива стабилно,...

Има ли крај на македонската приказна за патот кон ЕУ?

Силвана Мојсовска

23.12.20

Силвана Мојсовска Повторното одлагање на започнувањето на преговорите со ЕУ претставува реален проблем, меѓутоа жалењето би било попусто губење...

Неопходни се координирани и континуирани економски политики за раст на конкурентноста на македонската економија

Силвана Мојсовска

12.12.18

МК   ALB проф. д-р Силвана Мојсовска Економските политики мора да се водат независно од политичките циклуси/прашања и битен е нивниот...

Фокус кон „внатре“ – барање од ЕУ и/или насушна потреба на Република Македонија?

Силвана Мојсовска

06.08.18

проф. д-р Силвана Мојсовска  Одговорноста треба да биде фундаментот врз основа на кој ќе биде поставен процесот на внатрешни реформи во...

ЕУ интеграциите во 2018 година – силни очекувања и многу предизвици

Силвана Мојсовска

03.01.18

проф. д-р Силвана Мојсовска Како што ЕУ бара резултати од земјите од регионот, така и тие бараат признание за постигнатото, изразено како чекор...

Политиката на ЕУ кон Западниот Балкан: несомнена поддршка и анемичен процес на евроинтеграции

Силвана Мојсовска

22.03.17

проф. д-р Силвана Мојсовска Земјите од Западниот Балкан, речиси 14 години после Самитот во Солун, се поврзуваат со термините политичка криза,...