Иван Николовски

Иван Николовски има магистрирано на Одделот за политички науки при Централноевропскиот Универзитет во Будимпешта стекнувајќи се со специјализација во споредбената политика. Етнички поделените општества, етничкиот идентитет во политиката и општествените движења се дел од неговите академски интереси. Николовски работи како истражувач во Центарот за европски интеграции при Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во Скопје, фокусирајќи се на процесите на европска интеграција и регионална соработка помеѓу државите и општествата од Западен Балкан.

Инфлацијата како политичка игра на моќ која тргнала наопаку

Јанис Варуфакис

24.06.22

Стратегијата стара половина век, предводена од корпорации, Вол Стрит, влади и народни банки, и понатаму не е завршена. Како резултат на тоа,...

Дали Македонија навистина е „едно општество за сите“?

Иван Николовски

23.09.20

Текстот е продолжение на блогот „Етничкото во политиката на независна Македонија“, објавен на 17 септември, 2020 година.   Иван Николовски...

Етничкото во политиката на независна Македонија

Иван Николовски

17.09.20

Иван Николовски Независна Македонија не може да се пофали со успешно менаџирање на етничките прашања, а првите „грешки“ се прават во првите...

Монополот на етничките идентитети во политиката во Македонија

Иван Николовски

10.07.20

Иван Николовски Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс? Прашањето за тоа дали треба или не да имаме премиер...