fbpx

Пајке Хаанс

Пајке Хаанс е студент по Човечка географија на Универзитетот Радбауд во Холандија и негува интерес за политиката и културите на Западен Балкан особено. Претходно има работено на истражување во Македонија и моментално ја завршува својата теза за македонскиот консоционален систем и консоционализам како метод за решавање на конфликти.

„Одливот на мозоци“ е и причина и последица на економските маки на Балканот

Пајке Хаанс

30.12.22

Просто кажано: луѓето на Балканот стареат и просечното ниво на образование опаѓа, а вкупната бројка на население се...

Лошо поставениот процес на пристапување е штетен и за ЕУ и за Западен Балкан

Пајке Хаанс

27.07.22

Прагматичните решенија како што е неодамнешниот "Француски предлог“ може да изгледаат привлечно, но тие не го решаваат главниот проблем - дека...