fbpx

м -р Тимурленк Чековиќ

Тимурленк Чековиќ магистрирал кризен менаџмент на Воената Академија во Скопје. Истражува за влијанијата на глобалните закани и безбедност. Заинтересиран е да пишува и споделува новости во технологијата, глобалните промени и настани. Посветува интерес во геопросторно разузнавање и технолошки напредок, како и етички вредности и историја. Има активен блог и е автор на неколку книги, академски статии и истражувања. Моментално е вработен како инспектор во Граничната полиција.

Како да се спречи поголемо крвопролевање меѓу Русија и Украина

м -р Тимурленк Чековиќ

15.12.21

Тимурленк Чековиќ Најповолно решение во овој миг е Зеленски и Путин да седнат на директни преговори и да ги споделат „црвените линии“. Во...

Глобална трка за современо вооружување

м -р Тимурленк Чековиќ

19.05.21

Тимурленк Чековиќ Изумите на 21. век – беспилотните летала, беспилотните пловила, беспилотните возила со софистицирана опрема и вештачка...

Што ќе победи, слободата или стравот?

м -р Тимурленк Чековиќ

29.07.20

Тимурленк Чековиќ Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го...

Со развој на цивилната сателитска технологија до поевтини геопросторни податоци

м -р Тимурленк Чековиќ

13.01.20

ALB Тимурленк Чековиќ Во текот на следните месеци и години, компаниите што се занимаваат со сателитски снимки планираат да постават неколку...

Потребен ни е современ систем за управување со природни непогоди

м -р Тимурленк Чековиќ

28.10.19

ALB Тимурленк Чековиќ Со правилен методски пристап, дигитализацијата може да придонесе за јакнење и зголемување на безбедноста на нашата држава...