fbpx

Të drejtat sociale

“Normaliteti i ri” prej kohësh është përditshmëri për mijëra bashkëqytetarë tanë

Андреј Павловски (Andrej Pavlovski)

16.12.20

Andrej Pavllovski Në këtë (jo)kohë të çmendur të pandemisë dhe izolimit, ne kemi një mundësi për të bërë diçka për ata që janë në lloj-lloj izolimigjatë gjithë jetës së tyre. Shprehja se koronavirusi ka ndryshuar jetën tonë rrënjësisht...

Largimi nga puna në kohë të pandemisë dhe e drejta për kompensimit me para në rast të papunësisë

Вилдан Дрпљанин

02.12.20

Vildan Drpljanin Në të kaluarën, duke abuzuar me gjendjen e jashtëzakonshme, shumë punëdhënës në mënyrë të paligjshme anuluan kontratat e tyre të punës për grupeve të tëra të punëtorëve thjesht duke i ç’ lajmëruar nga Agjencia e Punësimit,...

Luftë me të panjohurën: KОVID-19 dhe fëmijët me zhvillim atipik

Зоран Кардула

10.06.20

МК Zoran Kardula Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente...

Punëtorët në Maqedoni janë të sigurt vetëm në letër

Вилдан Дрпљанин

30.09.19

МК Vildan Drpljanin Punëtorët, si të fundit në këtë hierarki piramidale të fuqisë, janë hallka më e dobët në procesin mbikëqyrës. Informimi i tyre i dobët, pozicioni i pafuqisë, droja dhe dëgjueshmëria, para punëdhënësit nuk mundësojnë që ata...

Të rritet si LGBTI

Лина Ќостарова Унковска

19.12.18

МК   ALB Lina Qostarova Unkovska Të lënë në mos-dituri, fëmijët dhe të rinjtë sot, në Maqedoni, e jetojnë jetën e vet ashtu siç dinë dhe munden, duke grumbulluar gjysmë të vërteta nga mediet elektronike dhe të tjera, nga pop-kultura, nga...

Njohja juridike e gjinisë është kyç për të drejtat e njerëzve transgjinor në Maqedoni

Ирена Цветковиќ

16.11.18

МК   ALB d-r  Irena Cvetkoviq Tani është koha më e mirë që Republika e Maqedonisë të fillojë me procesin e miratimit të modelit të cilin ekspertët dhe trans komuniteti e definojnë si kornizë gjithëpërfshirëse ligjore për njohje...