Јавен интерес

Како да се спасуваат жени и новороденчиња при породување

Кетрин Семрау и Атул Гаванде

03.08.18

Кетрин Семрау (K. Semrau) и Атул Гаванде (A. Gawande) За да се намали смртоноста кај родилки и новороденчиња, јасно е дека треба да се подобрат и зајакнат...

Светските економски трендови и Македонија

Никола Поповски

26.07.18

проф. д-р Никола Поповски  Како мала земја со мало население и економија ние не смееме да дозволиме да останеме сами и сами да се справуваме со...

Одлуката на референдумот е налог за пратениците и претседателот Иванов

Светомир Шкариќ

24.07.18

проф. д-р Светомир Шкариќ  Во фокусот на референдумското прашање треба да биде Договорот, така како што е насловен, со полно име. Референдумското...

Децата заложници на Трамп

Елизабет Дру (Elizabeth Drew)

20.07.18

Елизабет Дру (Elizabeth Drew) Администрацијата не испланирала како да ги соедини веќе разделените родители и деца, кои биле испратени во засолништа и во...

Договорот за името, ЕУ, НАТО и руското влијание

Мартин Наунов

18.07.18

Мартин Наунов „Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство...

Прво промена на Уставот, а потоа референдум за членство во НАТО!

Ѓорѓи Спасов

16.07.18

Ѓорѓи Спасов Каков и да биде резултатот од предвидениот референдум за името во септември или во октомври, тој не дава гаранција за обезбедување...

Спортот како можност за превенција на криминалното поведение и малолетничката деликвенција

Иван Анастасовски

13.07.18

проф. д-р Иван Анастасовски Спортските организации својата активност премногу ја имаат насочено кон дејноста спорт како игра, тренирање или...

PAX MACEDONIA

Минас Бакалчев

11.07.18

проф. д-р Минас Бакалчев За да ја разберете културата која ја создала малата скромна црква „Св. Ѓорги“ во Курбиново, секако ќе треба барем да се...

Задолжителноста на адвокатскиот печат и потпис и правото на пристап до суд

Иван Колевски

09.07.18

м-р Иван Колевски Дали задолжителноста на адвокатски печат и потпис ќе има влијание на правото на граѓаните за пристап до суд? Како судовите треба...

Збогум Македонијо

Charles Garrett

06.07.18

Чарлс Гарет, поранешен амбасадор на Велика Британија во Македонија Јас заминувам. Вашата земја ја напуштам со чувство на длабока почит за тоа што...