fbpx

Социологија

Ковид-19 и човековата ирационалност

Анита Јанчевска

03.01.22

Анита Јанчевска Со сите лекции стекнати низ оваа пандемија, се поставува прашањето како да ја искористиме во иднина бихевиоралната економија за...

Како видео игрите можат да го подобрат психичкото здравје

Бранко Прља

25.10.21

Бранко Прља Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. Се разбира, кога станува збор за млади...

Како да си го одржиме менталното здравје по пандемијата

Иво Куновски

04.08.21

Иво Куновски Кога се соочуваме со промени и предизвици, една од нашите најсилни карактеристики е способноста за приспособување. Помина подолг...

Нихилизам – зошто сѐ повеќе (не) веруваме во ништо?

Филип Клетников

26.07.21

Филип Клетников Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи,...

Автостоперски водич низ Балканот: посебно издание – Македонија

Горан Јанев

15.03.21

Горан Јанев Нашите политички елити проектираат етнички поделено општество. Преку етничките гласови се дограбуваат до власт и потоа располагаат...

Човечката природа и етичкиот живот

Масимо Пиглиучи

28.06.19

Масимо Пиглиучи (Massimo Pigliucci) Еволутивните психолози и некои невро-научници велат дека ние лошо се приспособуваме во модерниот контекст – дека во...