fbpx

Alfred Marleku

Alfred Marleku është Doktor i Shkencave Politike dhe Profesor i Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe Politikës Komparative në Kolegjin UBT, në Fakultetin e Shkencave Politike. Ai është autor dhe bashkëautor i shumë punimeve shkencore në fushën e shkencës politike në revistat përkatëse rajonale dhe ndërkombëtare. Përveç kësaj, ai është bashkëautor i një seri dokumentesh strategjike, kryesisht në fushën e arsimit të lartë. Interesat e tij kërkimore përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në marrëdhëniet ndërkombëtare, shtetet e vogla dhe procesin e ndërtimit të shtetit. Për më shumë se 8 vjet ai ka punuar si menaxher i projekteve në programe të ndryshme të financuara nga Komisioni Evropian, USAID, Ambasada e SHBA-së dhe të tjera, kryesisht në reformën e arsimit të lartë në Kosovë, duke u përqëndruar në: kërkimin dhe zhvillimin; ikja e trurit; zhvillimi i kurrikulave mësimore, etj.

Inteligjenca publike si mjet i politikës së jashtme

Alfred Marleku

01.11.23

За прв пат во историјата, видовме имплементација на она што е познато како „Твитер разузнавање”: кога разузнавачките служби на државите ги...

Pse lufta në Ukrainë ka tendencë të zgjas për shumë vjet?

Alfred Marleku

02.08.23

Luftërat ndërshtetërore janë ndër kërcënimet kryesore me ndikim transformues në sistemin dhe rendin...

Kriptomonedhat si strategji për t’i shmangur sanksionet

Alfred Marleku

08.02.23

Kriptomonedhat tashmë janë dukuri e paanashkalueshme në ekonominë globale. Natyra e tyre specifike që siguron anonimitet të plotë për përdoruesit dhe struktura e decentralizuar e funksionimit janë cilësi unike që qëndrojnë në kontrast të plotë me...

Mesazhi „bërthamor“ i Rusisë për pjesën tjetër të botës

Alfred Marleku

16.03.22

Një ndër autorët e rrallë që e kundërshtoi hapur ketë veprim ishte John Mearsheimer, Profesor në Universitetin e Çikagos. Ai në vitin 1993, në një artikull në revistën Foreign Affairs, argumentoi se heqja dorë nga armët nukleare është veprim “jo i...

Eksplorimi i hapësirës si “domosdoshmëri strategjike”

Alfred Marleku

02.03.20

МК Alfred Marleku Duke marrë në konsideratë zhvillimet e fundit teknologjike dhe potencialin konkret të shteteve dhe kompanive private, duket se politik-bërësit, shtetet dhe studiuesit e së drejtës ndërkombëtare të hapësirës duhet ta konsiderojnë si...

A jemi dëshmitar të një rend të ri botëror në arsimin e lartë?

Alfred Marleku

23.09.19

МК  SRB Alfred Marleku Deri më sot ShBA-të mbesin shteti me sistemin e arsimit të lartë më të avancuar në botë, më numrin më të madh të publikimeve shkencore, investimeve në shkencë, patentimeve dhe të fituesve të çmimeve Nobel.   Ekziston...

Nga investimi ekonomik drejt ndikimit politik: depërtimi i Kinës në Ballkanin Perëndimor

Alfred Marleku

10.06.19

МК SRB Alfred Marleku Raportet miqësore dhe gatishmëria e Maqedonisë së Veriut për të mirëpritur investimet Kineze është shprehur qartë në vitin 2017 kur ish-presidenti Gjorge Ivanov deklaronte se Maqedonia e Veriut kishte nevojë për Kinën, po aq sa...